Dopravu v Česku komplikuje ledovka. Staly se desítky nehod

Ledovka komplikuje dopravu v Česku (zdroj: ČT24)

Dopravu ráno v České republice komplikovala ledovka, problémy působila zejména na severu a východě Čech a na Moravě. Policie zaznamenala desítky nehod. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před mrznoucím deštěm a ledovkou platí od noci do dopoledních hodin.

V Jihomoravském kraji policisté od rána kvůli náledí evidují zhruba dvacet nehod. Pět lidí se zranilo při havárii dodávky poblíž Rosic a Ostrovačic na Brněnsku. Nehoda se stala poblíž exitu 182 Kývalka z dálnice D1, kde řidiči sjíždějí na Rosice. „Z hlavního tahu na Rosice se tam potom odbočuje na Ostrovačice. Dodávka tam uklouzla na náledí a najela do betonových oddělovacích svodidel, ve kterých se zasekla,“ uvedl policejní mluvčí David Chaloupka. V posledních dnech je to druhá havárie kvůli kluzké vozovce na tomto místě.

Podle mluvčí jihomoravských záchranářů Michaely Bothové se jeden člověk zranil těžce, jeden středně těžce a tři lehce. „Ošetřili jsme celkem pět pacientů. Po poskytnutí přednemocniční péče jsme je převezli do Úrazové nemocnice a do Fakultní nemocnice Brno,“ uvedla Bothová.

„Namrzají silnice. Hlavní tahy jsou sjízdné, o to více ale může překvapit povrch méně frekventovaných komunikací,“ upozornil Chaloupka. Podle Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje vznikají v důsledku náledí obtíže s průjezdností na některých dopravních linkách.

Teploty se v kraji pohybují od minus čtyř do minus jednoho stupně Celsia. Bez omezení je sjízdná dálnice D1 na Vyškovsku, D2 na Břeclavsku a D46. Ostatní úseky dálnic i ostatní silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností kvůli možnému vzniku náledí.

Zlínský kraj

Policisté na Zlínsku od pěti do čtrnácti hodin zaznamenali v kraji devatenáct dopravních nehod. Tři zraněné si podle policejního mluvčího Petra Jaroše vyžádala srážka autobusu a osobního auta v Lužné na Vsetínsku. Řidička auta při havárii podle Jaroše utrpěla těžké zranění, dvě cestující z autobusu jsou zraněné lehce. „Bylo to bez alkoholu, materiální škoda je předběžně vyčíslena na 260 000 korun. Pravděpodobnou příčinou nehody je nepřizpůsobení rychlosti osobního automobilu stavu vozovky,“ řekl Jaroš. Další dnešní nehody v kraji se podle něj obešly bez zranění.

Dálnice a silnice první třídy v kraji jsou podle Lucie Trubelíkové ze zlínské správy ŘSD sjízdné se zvýšenou opatrností. „Teploty se v řadě úseků drží pod bodem mrazu. V souvislosti s mrznoucím deštěm hrozí ledovka,“ uvedla Trubelíková.

Nesjízdná je kvůli ledovce nadále silnice III/4932 mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku. Téměř pětikilometrový úsek vedoucí z podstatné části kopcovitým terénem a přes les silničáři přes zimu neudržují. Se zbytky sněhu a ledu musejí řidiči počítat i na silnici III/43230 z Koryčan na Kroměřížsku směrem na Vřesovice na Hodonínsku. Ani ta není přes zimu udržovaná.

Střední Čechy

Policisté ve středních Čechách ve středu ráno také zaznamenali větší množství nehod souvisejících s náledím. Většinou se obešly bez zranění. Auta bourala na Kladensku, Příbramsku a v okolí Prahy, řekla policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.

„Silnice kloužou, ale zatím nemám hlášenou žádnou závažnější nehodu. Jsou to jen ťukance nebo případy, kdy auto sjede mimo vozovku,“ uvedla mluvčí. Sypače jsou stále v terénu, lokálně se objevují námrazy.

Například u Slatiny na Kladensku se ráno srazila převozní sanitka s nákladním autem, v Tursku u Prahy sjel kamion do příkopu. Podobně skončilo další vozidlo u Dolních Lomnic poblíž Prahy.

Na Příbramsku se auto při nehodě přetočilo přes střechu. Dopravní nehoda byla hlášena také na 29. kilometru dálnice D7, kde se srazilo nákladní auto s dodávkou. „Byl to ale jen ťukanec. Ostatní řidiči to objíždějí a provoz to nekomplikuje,“ dodala Schneeweissová.

Moravskoslezský kraj

I v Moravskoslezském kraji si řidiči musejí dát pozor. Na některých komunikacích, hlavně ve vyšších polohách, leží zledovatělá vrstva ujetého sněhu. Silnice jsou proto většinou sjízdné jen se zvýšenou opatrností.

Sněhové jazyky se na silnicích tvoří například na Bruntálsku a Opavsku. V obou okresech řidiči mohou narazit na ledovku či mrznoucí mrholení. Ujetá vrstva zledovatělého sněhu leží zase na silnicích Frýdecko-Místecka. Na Karvinsku, Novojičínsku a v Ostravě jsou silnice většinou sjízdné bez omezení.

Mluvčí policie Eva Michalíková v poledne uvedla, že silnice 1/57 od Fulneku do Opavy přes obec Vrchy je nesjízdná pro osobní i nákladní vozidla. Policisté odklánějí dopravu na Fulnek - Lukavec a v opačném směru na Březovou a Leskovec. „Zaznamenali jsme zvýšený počet dopravních nehod, zejména v okresech Frýdek-Místek, Ostrava, Karviná a Nový Jičín,“ řekla.

Výstraha ČHMÚ
Zdroj: ČT24

Pro kamiony nad 12 tun nadále platí zákaz vjezdu na silnici první třídy mezi obcemi Ostravice a Bílá v Beskydech. I jinde ve výše položených oblastech leží na některých vedlejších silnicích ujetá zledovatělá vrstva sněhu.

Nesjízdný pro kamiony nad šest tun je nadále úsek přes Oldřichovské sedlo mezi Mníškem a Raspenavou na Liberecku, platí tu pro ně zákaz vjezdu.

V Pardubickém kraji leží na silnicích zbytky sněhu lokálně. Jeho uježděná vrstva zůstává na menších komunikacích ve výše položených oblastech. Na Orlickoústecku se také tvoří náledí.