Úmysl v tom nebyl. Policejní prezidium ukončilo prověrku hlídek během oslavy v teplickém hotelu

Události: Policejní prezidium ukončilo prověrku hlídek během oslavy v teplickém hotelu (zdroj: ČT24)

Odbor vnitřní kontroly policejního prezidia uzavřel šetření toho, jak hlídky postupovaly v případu oslavy narozenin podnikatele Petra Bendy v teplickém hotelu. Ve zprávě se uvádí, že 22. a 23. ledna policisté v Teplicích a okolí zkontrolovali 23 provozoven, informace o akci v hotelu Prince de Ligne neměly. Šetření neprokázalo ale ani to, že by policisté záměrně do hotelu nešli.

Podle závěru vnitřní kontroly kolem hotelu policisté v devět a deset večer projeli, pořídili i videozáznam, oslavu ale neodhalili. „Je tam naprosto evidentně vidět, že restaurace je zhasnutá, před restaurací stojí dvě vozidla, dvě kousek opodál a rozsvícená je jen recepce, proto tam policisté neprovedli fyzickou kontrolu,“ uvedl první náměstek policejního prezidia Martin Vondrášek. Akce se podle záběrů konala v salonku, do kterého bylo vidět jen ze zadní části hotelu.

Teplické restaurace a hotely přitom kontrolovaly více než dvě desítky policistů. Byli hlavně v těch, které se připojily k protestu iniciativy Chcípl pes. „Videa vznikla asi mezi 21:45 a 22:15. Během celé té doby, co tam fotograf byl, tam nějaké policisty viděl projíždět,“ uvedl k tomu šéfredaktor Blesku Radek Lain, jehož bulvární deník na Bendovu akci jako první upozornil.

„My teď posloucháme, že to bylo vidět, že to bylo slyšet, že tam byli investigativní novináři, my nemáme jediné oznámení na linku 158. Poslechli jsme si 178 relací mezi hlídkami, dozorčím a operačním, ani jedna nenasvědčuje tomu, že by někdo snad měl záměr do toho hotelu nejezdit,“ řekl Vondrášek.

Situací se zabývá teplický magistrát, který zkoumá, zda se jedná o přestupek. Pokud ano, úředníci zahájí správní řízení. Zda a případně jakou pokutu dostane za pořádání akce majitel hotelu Petr Benda, zatím rozhodnuto nebylo.

Novinářka Sabina Slonková z Neovlivní.cz v pořadu 168 hodin uvedla, že situace vypadala, jakoby se policie se vyhla kontrole v podniku proto, že měla informace, že tam je někdo z vedení policejního sboru. Narážela tak na fakt, že oslavy se zúčastnil tehdejší ředitel libereckého krajského policejního ředitelství Vladislav Husák.

Sněmovna se má v pátek zabývat situací ve sportovní agentuře

Kvůli účasti na oslavě složil svůj poslanecký mandát Milan Hnilička. Ten koncem ledna čelil tlaku na rezignaci na post v čele Národní sportovní agentury. S podporou premiéra Andreje Babiše (ANO) ale v jejím čele zůstal.

Místo odstoupení Hnilička odvolal oba místopředsedy Ivo Lukše a Michala Janebu. Pozice obsadily Markéta Kabourková a Soňa Bergmannová, někdejší ředitelka strategické komunikace holdingu Agrofert. Server Seznam Zprávy informoval o tom, že agentura si na vyřizování části žádostí o dotace do sportu najala firmu skoro za šest milionů korun. Agentura krok hájí tím, že někteří zaměstnanci na dotace jsou nadále na ministerstvu školství a do agentury přejdou až s letošním červnem.

Situací v Národní sportovní agentuře (NSA) se má v pátek zabývat sněmovna. Poslanci chtějí probrat nedávnou náhlou výměnu obou místopředsedů a také informace o tom, že si agentura najala firmu na administraci části žádostí o dotace do sportu.

Předseda ČSSD Jan Hamáček v neděli uvedl, že situace v NSA vyžaduje radikální změnu včetně celého vedení. Postup agentury v neděli vadil předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi, podle něhož by měl Hnilička z vedení agentury odejít. Předseda SPD Tomio Okamura požadoval odvolání vedení NSA, zrušení agentury a převedení její agendy zpět na ministerstvo školství.