Od úterý mohou o očkování žádat další zdravotníci, kraje řeší nedostatek vakcín

UDÁLOSTI: Zdravotníci se mohou hlásit do registru k očkování, termín ale zatím nedostanou (zdroj: ČT24)

Očkování proti koronaviru v Česku zatím obdrželo přes 207 tisíc lidí, v pondělí tempo vakcinace pokleslo z více než 14 tisíc podaných dávek denně v pracovní dny minulého týdne na necelých 10 tisíc. Přes polovinu již aplikovaných dávek dostali zdravotníci. Od úterý se mohou na očkování prostřednictvím centrálního rezervačního systému hlásit i ti lékaři či sestry, kteří ještě vakcínu nedostali.

Registrace pro zdravotníky se spustila po odkladech v úterý ve dvě odpoledne. Ačkoli podle ministerstva zdravotnictví zatím kvůli nedostatku vakcín poslouží spíše jen pro přihlášení než pro rezervaci ke konkrétnímu termínu, již v první hodině po spuštění systému se podle mluvčího Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) Lukáše Trnky registrovalo přes dva tisíce zájemců.

Někteří to neměli snadné. Zprvu rezervační systém některé zdravotníky vyhodil s tím, že jim ještě nebylo 80, což byl dosud limit pro přihlášení k vakcinaci. Například lékařka ORL Soňa Kutáčová zase zjistila, že ji rezervační systém nedokázal ověřit v registru zdravotníků, podařilo se jí registrovat se až později.

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka je ale největší problém jiný – že lékaři a sestry i přes registraci do systému nepůjdou bezprostředně na řadu. To připustil i vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla. „Je to nastaveno tak, že jedeme dál dle věku 80 plus. Až následně se budou posouvat na zdravotnický personál,“ uvedl.

Vakcínu proti koronaviru dostalo zatím podle České lékařské komory 109 tisíc zdravotníků, je to většina z celkového počtu očkovaných lidí. Především ji dostávali lékaři v nemocnicích, kteří přicházejí do přímého styku s lidmi nakaženými covidem-19, ale očkována již je i polovina praktických lékařů.

Patří k nim i lékařka Zuzana Bublová: „Museli jsme se o to opravdu aktivně zajímat, aktivně se hlásit a obtelefonovávat možnosti,“ líčí. Její zdravotní sestra Jana Aksamitová prodělala covid-19 na podzim a s očkováním vyčkává, vakcínu ale chce.

Proces závisí na domluvě s konkrétními očkovacími místy a liší se napříč jednotlivými kraji.

Přišlo 257 tisíc dávek

Nemocnice zatím vykázaly přes 207 tisíc očkování, obě dávky dostalo téměř 14 tisíc lidí. Množství podaných dávek se ale liší kraj od kraje. Některé si stěžují, že přišlo méně vakcíny, než čekaly. Jihomoravský kraj nedostane slíbenou dodávku vakcín od firmy Moderna.

„Doufali jsme, že tento týden dorazí první dodávka pro třináct set lidí, ale bohužel mám čerstvou zprávu, že dodávka do Česka nedorazila, takže s ní počítat nemohu,“ konstatoval krajský koordinátor očkování Lukáš Homola z Fakultní nemocnice Brno.

Do regionu ale v úterý přišlo 4700 dávek vakcíny Pfizer/BioNTech. Část dostala Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, část Vojenská nemocnice v Brně a zbytek Fakultní nemocnice Brno.

„Použijeme je pro zdravotníky a seniory. Do konce týdne poslouží na první kolo, od února začneme i druhé kolo očkování,“ avizoval ředitel Vojenské nemocnice Martin Stračár.

Od 26. prosince, kdy přijela první dodávka, přišlo do Česka 257 tisíc očkovacích dávek, další dorazí podle ministerstva zdravotnictví do konce týdne.