Kalousek: Věřím, že voliči můj odchod pochopí, TOP 09 to pomůže ve volbách

Miroslav Kalousek byl hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Miroslav Kalousek (TOP 09) věří, že jeho odchod ze sněmovny pomůže koalici TOP 09, ODS a lidovců k úspěchu v podzimních parlamentních volbách. Prohlásil to v Interview ČT24 s tím, že voliči jeho kroku porozumí - a že je své straně i jejím partnerům nadále k službám, pokud jde o politické konzultace.

„Takticky je to správné rozhodnutí. Volební kampaň máme už od nového roku, takže všechny schůze sněmovny budou (probíhat) v rámci ostré volební kampaně a při obrovské mediální přesile, kterou budou mít v kampani Babišovy vydavatelské domy, je sněmovna jedním z mála míst, kde může mít opozice svoje férové prostředí pro diskuzi,“ vysvětlil Kalousek.

Svůj odchod ze sněmovny ohlásil právě kvůli brzkému ohlášení termínu parlamentních voleb. Podle jeho slov by ve sněmovně měli vystupovat v současnosti právě ti, kteří budou na podzim usilovat o hlasy voličů. A protože coby předseda poslaneckého klubu držel přednostní právo promlouvat k plénu, uvědomil si, že jeho aktivní dráha v dolní komoře končí.

„Doufám, že to mí voliči pochopí, a věřím, že ten krok přispěje k maximalizaci volebního zisku koalice, které věřím a přeji vítězství,“ řekl Kalousek.

Kalousek versus Babiš

Kalousek je přesvědčený o tom, že svou stranu odchodem ze sněmovny neoslabil, i když byl jejím nejvýraznějším členem právě ve sporech s vládou premiéra Andreje Babiše (ANO).

„Chápu, že přestřelky jsou mediálně přitažlivé, ale o opravdová politika o tom není. Ta opravdová politika je o tom, jakým způsobem uděláte státní správu akceschopnou a o tom, jakým způsobem a za jako cenu srovnáte veřejné rozpočty tak, abychom se nemuseli bát, že nebudeme brát penze a nebudeme mít kvalitní zdravotní péči. To vše jsou věci, které teď reálně hrozí a bohužel tahle vláda pro to neudělala ani půl kroku,“ řekl Kalousek. 

Budoucnost mimo politiku?

Kalousek potvrdil, že i nadále bude aktivním členem TOP 09. „Moje zkušenoti budou koalici k dispozici. Koneckonců slíbil jsem, že budu chodit na porady předsednictva strany, slíbil jsem, že budu chodit na porady poslaneckého klubu,“ dodal Kalousek. Kam ale budou směřovat jeho další kroky, nechtěl komentovat.

Dlouholetého sněmovního matadora v dolní parlamentní komoře podle pořadí kandidátní listiny nahradí starosta Roztok u Prahy Jan Jakob. Ten je vedle starosty od loňského podzimu středočeským krajským radním pro kulturu (Spojenci). Kalousek ho označil za velmi úspěšného a zkušeného politika, kterému bude nápomocen. Jakob podle něho bude kandidovat i v podzimních sněmovních volbách.

Současný předseda poslaneckého klubu TOP 09 Kalousek byl mimo jiné přes pět let ministrem financí. Kromě toho byl také předsedou dvou parlamentních politických stran: KDU-ČSL a TOP 09, kterou spoluzaložil.