Většina Čechů by mohla být očkovaná do konce září, věří Prymula

Prymula: Velkokapacitní očkovací centra jsou potřeba (zdroj: ČT24)

Většinu české populace by mohl stát stihnout proočkovat v optimistickém scénáři do začátku prázdnin a v tom realističtějším do konce září. V Událostech, komentářích to prohlásil někdejší ministr zdravotnictví a premiérův poradce Roman Prymula. Dosavadní průběh očkování – navzdory kritice, která zaznívá – hodnotí pozitivně.

Prymula v souvislosti s očkováním v Česku uvedl, že nejde o žádnou katastrofu. „Pokud to rozdělíme na systém registrační a rezervační, tak ten registrační fungoval bez velkých problémů s tím, že chybou bylo neinformovat operátory a to, že SMS zprávy přicházely se zpožděním tak, že se ty PIN kódy poté nedaly uplatnit,“ uvedl.

Podle Prymuly však bylo všechno ostatní technicky zvládnuto dobře. Problém vidí v rezervačním systému. „Ukázalo se, že tam jsou určité zádrhely, které se ale podařilo, si myslím, odladit. Ten systém v tuto chvíli funguje. Já, pokud se na něj dívám trochu nezávisleji, tak jediné, co bych mu v tuhle chvíli vytknul, je jeho složitost pro ty osmdesátníky,“ upozornil.  

Vize klidnějšího léta

Prymula věří tomu, že většina české populace včetně mladých bude proočkovaná už na konci června, ale pouze v případě, že vše půjde podle plánu. Realističtější je však podle něj termín konec září. Prázdninové měsíce by nicméně mohly být svobodnější, než jak je Češi prožili v loňském roce.

„Léto už bude klidnější,“ předpokládá. „Domnívám se, že dojde k určité akceleraci vakcín i do Evropy, kombinace toho, kolik lidí tu chorobu prodělalo, a toho, že se proočkují čtyři nebo pět milionů lidí, by měla vést k tomu, že se cirkulace zpomalí, až zastaví,“ podotýká.

Potenciál pro snazší proočkování populace potom spatřuje i v masové vakcinaci. Velkokapacitní očkovací centrum, které má vzniknout v pražské sportovní hale a které v pondělí schválila vláda, uvítal – třebaže se původně kabinet k podobné cestě stavěl skepticky.

„Myslím si, že bez velkých center se neobejdeme. Ten personál (v nemocnicích) je totálně vytížený tím, že se stará o pacienty, kromě toho testuje a očkuje,“ uvedl Prymula s tím, že výhodou velkých center je, že by tam sloužili ambulantní specialisté, praktici nebo zdravotní sestry.