Za podplacené recepty chce policie obžalovat 66 lidí. Doktory i zástupce farmaceutických firem

Policie navrhla obžalovat dalších 66 lékařů a zástupců farmaceutických firem v rozsáhlé korupční kauze, která se týká přednostního předepisování konkrétních léků. Informoval o tom mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Celkovou výši úplatků předaných lékařům vyčíslili kriminalisté na zhruba dvanáct milionů korun.

Z 66 obviněných je 23 lékařů, ostatní stíhaní jsou zaměstnanci či manažeři farmaceutických společností. Podle vyšetřovatelů od nich lékaři přijímali úplatky v letech 2009 až 2013, a to za předepisování léků jejich firem.

Lékařům hrozí za braní úplatků až pět let za mřížemi, zástupcům firem za podplácení až šest let vězení. Policisté navíc zástupce společností viní také z účasti na organizované zločinecké skupině, za což lze uložit až desetileté odnětí svobody a také propadnutí majetku.

Policie vyšetřuje všechny obviněné na svobodě. O podání obžaloby rozhodne Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2.

V kauze už je dvě stě obviněných

Centrála v kauze obvinila celkem dvě stě lidí, z toho 151 lékařů. U 128 lékařů bylo poté stíhání podmíněně zastaveno. Podle Ibeheje se k trestné činnosti přiznali, vyjádřili nad ní lítost, v minulosti nebyli odsouzeni a poukázali na pomoc obětem trestných činů 1,5 násobku částky, pro kterou byli stíháni. Dohromady takto zaplatili přibližně dvacet milionů korun.

Šesti dalším lékařům pak loni v prosinci Obvodní soud pro Prahu 2 uložil peněžité tresty. Rozsudek není pravomocný.