Konec cirkusů v Česku? Kvůli pandemii trvalo jejich letošní turné jenom dva měsíce

Cirkusy se kvůli pandemii dostaly do problémů (zdroj: ČT24)

Pandemie covidu-19 výrazně doléhá i na cirkusy, ty kvůli vládním opatřením mohly letos na turné vyjet jen na dva měsíce. Navíc se na ně nevztahují žádné státní kompenzace ani úlevy. Pro cirkusy je to tak další rána po schválení nové legislativy, která jim zakazuje odchov mláďat a jejich drezuru. Některé cirkusy tak už zvažují, že úplně skončí.

Podle provozovatelů cirkusů je současná situace velmi složitá i pro zvířata. „Nesmí pocítit, že se něco změnilo, takže jeden den měníte hračky, další den jim stavíme přístřešky, zakopáváme maso,“ přiblížil ředitel cirkusu Jo-Joo Patrik Joo. 

Právě tento cirkus by měl v prosinci za sebou zhruba tři sta vystoupení, letos jich však byla jenom asi třicítka. Většinu roku tak zvířata strávila nedaleko Nymburka, jejich majitelé nyní počítají ztráty, hovoří o několika milionech korun. „Žádný jiný zdroj nemáme a náklady jsou extrémní, ta podpora vůči nám byla nulová,“ upozornil Joo. Podle principála Jaromíra Joo si cirkus letos nevydělal ani na naftu. 

Skončí české cirkusy?

Kvůli finančním problémům, ale také kvůli nově legislativě někteří soukromí majitelé šelem uvažují, že svá zvířata svěří záchranným stanicím. Například do Záchranné stanice pro divoká a exotická zvířata v Praze by měly putovat tři lvice z cirkusu Karíni, který dříve vystupoval v Itálii. Ředitelka záchranné stanice Věra Aladzasová-Přibylová uvedla, že chovatelé teď nemají žádnou perspektivu pokračovat. 

Vědí totiž navíc, že kvůli schválené legislativě o zákazu drezury budou muset stejně s chovem skončit. Většina cirkusů ale stále tvrdí, že vzdát se svých zvířat je pro ně až poslední možností.