V příštím roce armáda plánuje nakoupit vojenskou techniku za bezmála sedmdesát miliard korun

V příštím roce armáda plánuje nakoupit vojenskou techniku za bezmála sedmdesát miliard korun (zdroj: ČT24)

Šestkrát víc peněz než letos plánuje armáda dát v příštím roce na nákup vojenské techniky. Má to vyjít na bezmála sedmdesát miliard korun. Nákupy vojáci připravují i přes to, že kabinet kvůli schválení státního rozpočtu tento týden vyhověl komunistům a vzal resortu deset miliard korun. Tyto peníze se ale podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) už začátkem příštího roku armádě vrátí. Celkový roční rozpočet ministerstva obrany tak má být v roce 2021 slíbených 85 miliard korun.

„Peníze budou převedeny do vládní rozpočtové rezervy, s tou disponuje vláda, a my počítáme s tím, že primárně budou použity zase zpět do armády,“ potvdila ministryně financí.

Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) je potřeba se „zbavit armádního skanzenu“, který Česko má. Musí budovat profesionální armádu s moderní technikou, uvedl. 

Zastaralé pásové transportéry BVP 2 české armády má nahradit jeden z následující trojice: německé bojové vozidlo Lynx, rakousko-španělský pásový transportér ASCOD nebo švédský CV90.

Armáda chce koupit 210 bojových vozidel pěchoty za zhruba 52 miliard korun. „Je jednoznačně stanovený finanční strop – necelých 52 miliard korun – a nad tuto cenu se nechceme pohybovat,“ upřesňuje náměstek pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic ministerstva obrany Lubor Koudelka.

Je to největší vojenská zakázka v novodobé historii Česka. Výrobci pásových transportérů mají začátkem příštího roku podat finální nabídky. „Máme připraveny veškeré mechanismy, takže je to de facto jenom doplnění údajů do multikriteriálního matematického modelu, který nám dá vítěze,“ dodává ředitel sekce rozvoje sil ministerstva obrany Ivo Střecha.

Podle náměstka Koudelky se počítá s tím, že smlouva bude podepsaná do poloviny příštího roku. Právě on odpovídá za tyto nákupy na ministerstvu obrany, v armádě je jeho hlavním partnerem zmíněný Střecha. Vojákem z povolání je od poloviny 80. let. Byl na zahraničních misích v Kosovu a v Afghánistánu. Na generálním štábu plánuje nákupy techniky pro pozemní, vzdušné i kybernetické síly. „Pro nás je absolutně klíčová stabilita a predikovatelnost rozpočtu, která nám umožní efektivní plánování,“ zdůraznil Střecha.

Armáda chce pořídit nová samohybná děla a protiletadlový raketový systém

Příští rok armáda pořídí také nová samohybná děla a protiletadlový raketový systém. Ten chce ministerstvo obrany koupit přímo od izraelské vlády. Za čtyři baterie raketového systému Spider zaplatí deset miliard korun. Stejně tak se už ministerstvo obrany rozhodlo nakoupit francouzská samohybná děla Ceasar – 52 kusů bude stát šest miliard.

„Chceme pořídit velice kvalitní a řekl bych sofistikované technologie z hlediska toho, co si Česká republika s ohledem na výkon ekonomiky může dovolit,“ doplňuje Střecha.

Armádní plánovače teď čeká další práce, za šest let skončí pronájem gripenů, a proto se už teď připravuje materiál, co dál s nadzvukovým letectvem. Politici toto strategické rozhodnutí mají udělat na podzim roku 2021.

  • Letos uzavřeli vojáci smlouvy za více než dvanáct miliard korun. Kromě nových terénních automobilů ještě třeba pasivní sledovací systém Věra nové generace, neprůstřelné vesty nebo krátké a dlouhé střelné zbraně.
  • Rok předtím investovala armáda do smluv za novou techniku, výstroj a výzbroj 43 miliard korun. Vojáci podepsali smlouvu na dodávky víceúčelových a bojových vrtulníků, mobilních 3D radarů, dopravních letounů CASA a kolových obrněných vozidel Titus.