Testovat návštěvy budou domovy pro seniory asi povinně, připraveny na to nejsou, varují hejtmani

Diskuse hejtmanů v Otázkách Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Vláda bude podle hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše (ANO) v pondělí jednat o tom, že testovat návštěvy na covid-19 budou domovy pro seniory povinně přímo na místě, uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Dosud mohly žádat, aby si lidé zajistili test odjinud. Hejtmani Martin Netolický (ČSSD) z Pardubického kraje a Jan Grolich (KDU-ČSL) z Jihomoravského kraje novou povinnost kritizovali. Návštěvy jsou od pátku povolené lidem, kteří budou mít respirátor a negativní test.

„Jestliže vláda zítra (v pondělí) projednává tento bod, tak ji tímto prosím, aby to nejprve pořádně s námi probrala a až potom to zaváděla. Hlásím, že sociální domy ve Zlínském kraji na to nachystané nejsou,“ uvedl Holiš. Dodal, že se o záměru kraje dozvěděly od ministerstva sociálních věcí e-mailem v pátek.

Podle Netolického vláda schválila povinnost testování na návrh ministerstva zdravotnictví, ministerstvo práce a sociálních věcí dostalo za úkol to zrealizovat. Jejich metodiku ale podle Netolického prakticky nebylo možné uvést v život.

„Problém je v nedostatku kvalifikovaného zdravotnického personálu,“ dodal. Podle Grolicha je problém, že když návštěvu neotestuje přímo domov, tak si musí udělat drahý PCR test, antigenní testy v ceně řádově stovek korun nejsou zatím pro samoplátce příliš dostupné.

Podle Holiše by bylo řešením spustit dříve dobrovolné testování veřejnosti; teď je avizované od 18. prosince. Pak by si lidé, kteří chtějí na návštěvu do domovů sociálních služeb, mohli zdarma udělat antigenní test na běžném odběrovém místě a pak přijít na návštěvu. V současné době místa testují zájemce z řad učitelů, v páteční první den testování pedagogů nebyl zájem příliš velký.

Domovy pro seniory a další lůžková zařízení sociálních služeb musely od poloviny listopadu testovat povinně antigenními testy všechny své klienty, tato povinnost skončila v pátek 4. prosince. Dále musejí každých pět dní testovat zaměstnance.

Od soboty 5. prosince měly domovy umožnit návštěvy lidem, kteří se prokážou negativním testem na covid-19 a budou mít respirátor FFP2. Některá zařízení testovala sama, jinde žádali, aby návštěvy přišly už s testem.