Začaly plošné testy učitelů. Někteří o ně nemají zájem nebo v nich nevidí smysl

90' ČT24: Učitelé mluví o možnosti testování na covid (zdroj: ČT24)

Na 170 tisíc učitelů mateřských, základních, středních škol i vyšších odborných škol se od pátku může nechat zdarma a dobrovolně otestovat na covid-19. Zájem se liší město od města. Podle průběžných hlášení od Chytré karantény v pátek přišly stovky zájemců; přesná čísla budou v sobotu. Počet odběrových míst ještě vzroste, zapojí se praktičtí lékaři nebo ambulantní specialisté.

„Po testování jsme volali. Aby nebylo plošné, ale skutečně dobrovolné. Řada našich kolegů už je starších a rádi by věděli, jak na tom jsou, zda domů nemoc nepřinesou,“ uvedla v páteční 90' ČT24 místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Markéta Seidlová. Už prý požádala ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), zda by se testování mohlo rozšířit i na nepedagogické pracovníky, jako jsou kuchařky, školníci nebo uklízečky.

Na různých odběrových místech je ale o testy, které mají vyjít na 70 milionů korun, rozdílný zájem. Například v Třebíči stáli už od rána frontu. Stěry tu prováděli v Národním domě, nemocnice speciální místo teprve chystá. Výsledek je známý do dvaceti minut.

„Člověk by měl vědět, jestli je, nebo není nakažený. Děláme s dětmi, tak abychom to na ně náhodou nepřenesli,“ uvedla asistentka pedagoga ze ZŠ Bartuškova Ludmila Oujezdská. Stejnou možnost využila zhruba pětina z jejích kolegů. Někteří ředitelé si ale stěžují, že přesnější informace od ministerstva zdravotnictví dostali teprve ve čtvrtek. Další učitelé si myslí, že díky distanční výuce doteď byli v dostatečné izolaci, nebo přemítají nad smyslem testů.

Na Bulovce vyčlenili pro učitele stan, většinu dne byl prázdný

„Za mě to nemá smysl, pokud nepůjdeme všichni. Když se u nás v kolektivu nenechají testovat třeba jenom dva, tak ještě pořád mám příležitost potkat toho kolegu v kabinetu. Nikdo mi nezaručí, že když nejsem pozitivní teď, tak za 5 minut nebudu,“ řekla v páteční 90' ČT24 učitelka prvního stupně ze ZŠ Kunratice Markéta Vokurková.

„Ale určitá jistota, že se mohu testovat bezplatně, je dobrá. Školští pracovníci jsou v první linii. Nedivím se, že se první den hned neženou testovat, musí si to rozmyslet. Berme to tak, že jsou i malé obce a dostat se na test může být složité. Je na každém pedagogovi, zda se nechá testovat, nebo nenechá,“ doplňuje Seidlová.

V pražské Nemocnici Na Bulovce například vyčlenili pro testování pedagogů speciální stan. Většinu pátečního dne byl ale prázdný. Celkem přišlo čtrnáct zájemců, na víkend mají objednaných dalších třiatřicet.

„Učitel si vybere konkrétní hodinu s tím, že zatím je ta možnost pouze od 9 do 14 hodin, od pondělí 7. prosince to prodloužíme na 17. hodinu. Chceme učitelům vyjít vstříc, aby se nemuseli omlouvat z vyučování,“ uvedla mluvčí nemocnice Mirka Kátriková.

Na antigenní testy mohou učitelé až do 18. prosince. Na ně pak naváže dobrovolné testování široké veřejnosti. Ministr Jan Blatný (za ANO) považuje testování za důležité, aby bylo možné dál zachovat otevřené obchody a restaurace i obnovit zdravotní péči.