Česko otevře úřadovnu své ambasády v Jeruzalémě

Česko otevře v Jeruzalémě úřadovnu své ambasády sídlící v Tel Avivu, informovalo ministerstvo zahraničí. Bude po Maďarsku teprve druhou zemí EU a jednou z mála z celého světa, která bude mít ve městě diplomatické zastoupení. Izrael sice považuje Jeruzalém za své hlavní město, většina států včetně Česka to však neuznává.

Na stránkách české diplomacie se píše: „Ministerstvo zahraničí ČR posílí v prvním pololetí r. 2021 velvyslanectví v Izraeli. V tuto chvíli má Česko v zemi zastoupení na úrovni velvyslanectví a trojice honorárních konzulátů (Jeruzalém, Ejlat, Haifa). Vzhledem ke snahám dále posilovat česko-izraelské vztahy a přiblížit také služby MZV českým občanům žijícím nebo cestujícím do Izraele proto vznikne v Jeruzalémě ještě úřadovna českého velvyslanectví (ZÚ Tel Aviv).“

V praxi bude v Jeruzalémě sídlit nejen honorární konzul, ale také jeden z diplomatů zastupitelského úřadu Tel Aviv. Ministerstvo zdůrazňuje, že nezřizuje nový zastupitelský úřad a věc nesouvisí s mírovým procesem na Blízkém východě.

Honorární konzulové podle ministerstva z titulu své funkce mohou pomáhat českým občanům v nouzi jen v omezeném režimu. Jde o čestnou a neplacenou funkci bez komplexních diplomatických pravomocí, například pro náhradní cestovní doklady tak nyní občané Česka musejí do Tel Avivu. Po vzniku nové úřadovny by mohli žádat i v Jeruzalémě.

O chystaném kroku telefonicky mluvili ministři zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a Gabi Aškenazi. Petříček to oznámil na Twitteru. „Chceme dál posilovat naše vztahy a přiblížit služby ministerstva zahraničí českým občanům, kterých jezdí do Izraele dvojnásobně více než před čtyřmi lety,“ napsal.

Podle ředitele Zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolfa Jindráka je otevření úřadovny součástí dlouhodobého procesu, během kterého byl v Jeruzalémě otevřen Český dům nebo honorární konzulát. Označil to za symbolický krok. „V hierarchii diplomatických zastoupení je to druhé nejvyšší,“ řekl. Bude v ní podle něj jeden pracovník, který bude mít na starosti politickou, ekonomickou a případně i konzulární agendu. Nyní bude česká diplomacie hledat vhodné umístění, Jindrák odhaduje otevření v řádu týdnů či měsíců.

Spory kolem města

Status města je dlouhodobě sporný. Jeruzalém jako hlavní město Izraele označuje takzvaný Jeruzalémský zákon, který v polovině roku 1980 schválil izraelský parlament. Je podle něj izraelským „věčným a nedělitelným“ hlavním městem.

OSN ale Jeruzalémský zákon neuznává. Podle ní je porušením mezinárodního práva. Právě v souvislosti s vyhlášením zákona vyzvala OSN, aby státy přesunuly svá velvyslanectví pryč z Jeruzaléma.

V roce 2017 uznaly Jeruzalém hlavním městem Izraele Spojené státy a přesunuly tam své velvyslanectví.

Přesun české ambasády do Jeruzaléma dlouhodobě podporuje prezident Miloš Zeman. Odpůrci přesunu tvrdí, že je třeba počkat, dokud se nevyřeší letitý konflikt mezi Izraelem a Palestinou, jehož součástí je i spor o status Jeruzaléma. Proti umístění ambasád do Jeruzaléma ostře protestují nejen Palestinci, ale i jejich spojenci z řad arabských zemí. Česko před dvěma lety v Jeruzalémě otevřelo Český dům.

Rozdělení Jeruzaléma
Zdroj: Wikimedia.org