Klaus přispívá podle ministerstva k šíření dezinformací o covidu. Dehonestující a nepodložené nařčení, reagoval exprezident

Bývalý prezident Václav Klaus se ohradil proti tomu, že ho ministerstvo zdravotnictví uvádí jako příklad veřejně známé osobnosti, jejíž výroky a chování v době pandemie využívají dezinformátoři. Podle exprezidenta je to dehonestující a nepodložené nařčení, v dopise žádá ministra Jana Blatného (za ANO) jak o vysvětlení, tak o odstranění zmínky z webu. Text na internetových stránkách resortu zůstává.

Ministerstvo zdravotnictví na svém webu s odkazem na Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám a společnost Semantic Visions uvádí dezinformace o onemocnění covid-19. Mezi nimi je i upozornění s nadpisem Známé osobnosti často propagují dezinformace.

Dezinformační weby podle textu přebírají výrazné výroky a silná prohlášení veřejně známých osobností a odborníků a používají je pro podporu dezinformací a konspiračních teorií. „V poslední době k tomu došlo například s výstupy Václava Klause a imunologa Jiřího Berana,“ uvádí web.

„Je to prosba o to, aby všichni ti, kdo jsou považováni řadou lidí za vzory, že by bylo ideální, kdyby šli dobrým příkladem a vyrazili zbraň z rukou těm, kteří potom na základě jejich chování vytváří dezinformace,“ komentoval snahu ministr Blatný.

Klaus se proti tomu kategoricky ohradil. „Žádám, abyste mi tento nepřijatelný útok vysvětlil, abyste dotyčný text nechal ze stránek ministerstva zdravotnictví odstranit a abyste z této nehoráznosti vyvodil patřičné důsledky,“ napsal Blatnému.

Uvedl, že jako ministr a člen vlády je Blatný politikem. Jako politik má podle Klause nárok na politické názory a hodnotící soudy jiných politických názorů. „To patří k politice. Zde ale nejde o Váš názorový polemický soud, ale o informaci zveřejněnou na oficiální platformě ústředního orgánu státní správy České republiky,“ napsal ministrovi. Je podle něj nepřijatelné, aby webové stránky ministerstva sloužily k napadání, k dehonestování a k nepodloženým nařčením.

Blatný řekl, že si nemyslí, že by Klaus chtěl dezinformace vyvolávat. Podle něj se ale stupňuje aktivita lidí, kteří tak činí a používají k tomu výroky nebo chování některých významných osobností, které mohou být pro ostatní vzorem.

Klaus kritizuje vládní opatření přijatá v souvislosti s bojem proti pandemii. Koronavirus považuje za pouhou nemoc a zneužití této nemoci za nástroj k přeměně světa. Na veřejnosti opakovaně vystoupil bez roušky.