Lékaři chtějí očkovat dívku kvůli ohrožení na životě. Matka ji schovává

Události: Spory o dítě kvůli očkování (zdroj: ČT24)

Soud rozhodl o odebrání dítěte kvůli tomu, aby mohlo být naočkováno proti tetanu. Matka s tím nesouhlasí a dceru schovává. Dívku před pár dny zranil kůň a podle nemocnice, kde byla ošetřena, je přímo ohrožena na životě a zdraví právě tím, že ji matka odmítla nechat proti tetanu doočkovat. Výjimečným případem z jihu Čech se zabývá i zmocněnkyně pro lidská práva.

Matka chodí s dětmi ke koňům pravidelně, minulý týden jedno ze zvířat koplo desetiletou dceru. Žena zavolala záchranku, která obě převezla do nemocnice. Následovalo vyšetření hlavy, rentgen a nutné akutní léčení. Očkování proti tetanu matka odmítla – stejně jako všechna další očkování u všech potomků.

„Je to proti mému bytostnému přesvědčení a pro mě se to rovná vraždě. Dělali tam na mě nátlak, paní doktorka se mnou řešila, že se to očkování musí dát za každou cenu,“ popisuje matka Silvie Gogolicynová.

Poté, co podepsala revers, z nemocnice s dcerou odjela. V dokumentu vydaném při propouštění dítěte lékařka o přímém ohrožení života nepsala. Nemocnice informovala Orgán sociálně právní ochrany dětí a ten následně soud. „Vzhledem k situaci a přístupu matky se nemocnici jeví nezletilá jako dítě přímo ohrožené na životě a zdraví v důsledku možné manifestace tetanu,“ uvádí v usnesení Okresní soud Český Krumlov.

„Zdejší soud rozhodl, že byly naplněny všechny zákonné podklady a důvody proto, aby vyhověl návrhu a rozhodl o předání dítěte do nemocničního zařízení,“ dodává místopředseda soudu Jan Montag. Zástupci soudu, Orgánu sociálně právní ochrany dětí i policie si pro dívku přijeli druhý den po úrazu.

„Dceru nevydám“

Na nahrávce, kterou Gogolicynová pořídila, je slyšet její odpor vůči odebrání. Za asistence policie proběhla prohlídka celého domu i sklepních prostor. „Kde je dítě, samozřejmě neřeknu, kam se schovalo. Svoji dceru nevydám,“ zdůrazňuje Gogolicynová.

Jde zřejmě o první podobný případ v Česku, kdy je nařízeno odebrání dítěte kvůli očkování. „Opakovaně jsme se setkali s tím, že rodičům bylo vyhrožováno odebráním dítěte, ale vždy se nám podařilo vykomunikovat s lékaři a OSPOD nějaké přijatelné řešení pro všechny strany,“ komentuje členka vládního výboru pro práva dítěte Ágnes Němečková.

Kvůli tomuto případu se chce zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO) sejít s ministryněmi práce a sociálních věcí i spravedlnosti. „Já jsem o takovém případu zatím neslyšela, takže mě zajímá i správný postoj z hlediska ministerstva,“ zdůvodňuje svůj zájem Válková.

Očkování musí být, trest je silný, říká pediatr

Gogolicynovou podle jejích slov nikdy nenapadlo, že ji někdo bude nahánět kvůli očkování proti tetanu. „Byla a nadále trvá vážná obava o zdraví a život dítěte. Očkování samotné je ambulantní několikavteřinový úkon,“ podotýká ředitel Nemocnice České Budějovice Michal Šnorek.

Pediatr Miloš Velemínský říká, že za svou šedesátiletou praxi podobný případ nezažil. „Dítě, které bylo zraněno koněm a nebylo očkováno proti tetanu. Ano, musí se očkování zajistit. Trest, že dítě kvůli tomu odejmu matce, se mi zdá trošku silný,“ připouští pediatr.

Celou situaci nyní může změnit krajský soud, který má spis na stole. Do sedmi dnů musí buď předání dívky do péče nemocnice potvrdit, změnit či případně zrušit úplně.