Případné rozvolnění bude plošné, řekl Blatný. Školy od pondělí budou dál fungovat podle 4. stupně PES

Případné zmírnění protikoronavirových opatření od pondělí bude podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) plošné. Posuzovat se přitom bude podle všech krajů včetně Prahy. Podle ministra v prosinci kvůli dobrovolnému testování na covid-19 úřady zároveň posílí kapacitu trasování, v záloze je připraveno přes tři sta lidí. Informace zazněly na páteční tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví. Ačkoliv koronavirová situace v Česku stále není stabilizovaná, počty nových případů nakažených i hospitalizovaných s covidem postupně klesají.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová na tiskové konferenci uvedla, že nyní tvoří kapacity hygienických stanic a call center pro trasování nakažených asi tisícovka lidí, což je dostatečné. Kvůli dobrovolnému testování pedagogických pracovníků, které by mělo začít 4. prosince, bude podle ní tato kapacita posílena.

„Od 18. do 24. listopadu bylo vytrasováno 84 procent všech pozitivních případů zjištěných do 24 hodin. Celkově trasuje více než tisíc trasovačů, převaha je hygieniků. Kapacity hygienických stanic a call center k trasování jsou dostatečné. Také se zvýšila dovolatelnost,“ popisuje Rážová.

Blatný na tiskové konferenci rovněž poděkoval obyvatelům Česka. „Chci poděkovat všem občanům za to, že se zlepšila dovolatelnost, je to také jejich zásluhou. Zdůrazňuji, že je to něco, co nás všechny společně může ochránit nebo k tomu přispět,“ řekl.

Podle ministra je v záloze trasovacích center asi 300 dalších lidí. Možnost nechat se testovat by podle odhadů přitom mělo mít asi 200 tisíc lidí. Od 18. prosince se pak počítá s nabídnutím testů hrazených z veřejného zdravotního pojištění také všem ostatním zájemcům.

Počty nových nakažených klesají pomaleji

Dobrou zprávou podle ministerstva zdravotnictví jsou klesající počty nových případů covidu-19. Ty ovšem v současnosti klesají pomaleji než v minulých dvou týdnech. Zatímco v předchozím týdnu byl pokles mezi týdny o 40 procent, v posledním se jednalo o dvanáct procent. 

Situace se ale v různých regionech liší, současné rizikové skóre v systému PES je 57, což odpovídá přesunu do třetího stupně. Jen ve dvou regionech - Praze a v Moravskoslezském kraji, je na této úrovni dlouhodobě, u ostatních trvá čtvrtý stupeň rizika. „Bez Prahy by skóre pro zbytek země doposud nikdy nedošlo do úrovně tři, pohybovalo by se lehce nad její hranicí. Stále ale trváme na tom, že opatření musí být pro celou republiku plošná,“ okomentoval situaci Blatný.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška není situace v Česku stále stabilizovaná, země se ale nachází ve fázi, kdy epidemie „brzdí“. „Zpomalování již není tak výrazné, nadále ale platí pozitivní kostatování, že klesá zátěž v populaci i nemocnicích,“ řekl. 

Černý: Obnovení normální péče v nemocnicích může trvat měsíce

Většina nemocnic proto začala tento týden obnovovat normální péči, která nesouvisí s epidemií covidu-19. Plné obnovení bude trvat týdny až měsíce, řekl náměstek ministra zdravotnictví a národní koordinátor intenzivní péče Vladimír Černý.

„Obnovování normální péče bylo zahájeno v naprosté většině nemocnic v Česku. Je pozvolné a rozsah se liší. Dosažení původního rozsahu péče je otázkou týdnů až jednotek měsíců,“ dodal.

Organizace Červený kříž připravuje dobrovolníky na práci v nemocničních a sociálních zařízeních
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK

V posledním týdnu podle Černého klesl počet lidí hospitalizovaných s nemocí covid-19 o 1260 na současných 5047. Méně je i pacientů na jednotkách intenzivní péče. Před týdnem na těchto odděleních leželo 981 lidí, nyní asi o 160 méně. Počet nemocných na plicní ventilaci se snížil asi o stovku na 386. Nejvíce hospitalizovaných je nadále v Jihomoravském a Moravskoslezské kraji a v Praze, ale i tam se podle Černého situace zlepšuje.

Aktuálně je podle Černého nakažených celkem 5526 lidí z nemocničního personálu, z toho 866 lékařů, 2688 sester a 1972 ostatních zdravotnických. 

Případné uvolňování od pondělí se škol týkat nebude

Školy budou od pondělí fungovat v režimu podle současného čtvrtého stupně protiepidemického systému ministerstva zdravotnictví (PES), i kdyby vláda v neděli rozhodla o zmírnění opatření proti covidu-19 na třetí stupeň rizika nákazy. V pátek to řekla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Režim ve školách by se podle ní dál měnil tak, aby školy měly zhruba týden na to se na uvolnění opatření připravit.

Pravděpodobnost zmírnění přijatých protiepidemických opatření od pondělí 30. listopadu popsal ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve čtvrtek večer jako padesát na padesát. Ministři o tom budou rozhodovat v neděli. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek uvedl, že situace stále není dobrá a rozvolňovat se musí s rozmyslem.

Dezinfekce veřejných prostor
Zdroj: ČT24

Celostátní opatření se podle protiepidemického systému PES tento týden v pondělí zmírnila z nejvyššího pátého stupně na čtvrtý. Ve školách, které v první polovině října přešly na výuku na dálku, se ale opatření rozvolňují pomaleji. Běžnou výuku mají prvňáci, druháci a speciální školy. Od středy se mohly vrátit závěrečné ročníky a praktická výuka do středních škol.

Až v pondělí se obnoví prezenční výuka pro třetí až páté třídy a deváťáky. Zbytek druhého stupně se bude střídat v distanční a prezenční výuce. Přesun do třetího stupně rizika nákazy by podle tabulky opatření PES ve školství pro základní školy zásadní změny neznamenal, ale do středních by se měl vrátit zbytek středoškoláků na střídavou výuku. 

„Ať se na vládě v neděli stane cokoliv, tak ministerstvo školství dá školám včas vědět změny,“ řekla Lednová. Podle ní nehrozí, že by školy měly začít od pondělí fungovat podle třetího stupně rizika nákazy. Úřad podle ní hodlá školy o případných dalších změnách informovat se zhruba týdenním předstihem, jako to dělal dosud.