Karlovarský kraj ani na třetí pokus nezvolil své vedení

Zastupitelé Karlovarského kraje ani na třetí pokus nezvolili nové krajské vedení. Aktuálně jde o jediný kraj bez domluvené koalice. Přes shodu na programu i koaliční smlouvě si stále nárokuje křeslo hejtmana blok 21 zastupitelů za STAN, Piráty, Místní, Volby pro kraj (VOK) a SNK1 i koalice ODS a KDU-ČSL. Další jednání zastupitelstva bylo přerušeno, sejde se 1. prosince.

Občanští demokraté a lidovci požadují místo nabízeného prvního náměstka a jednoho radního funkci hejtmana a minimálně jednoho radního. Podle lídra ODS Karla Jakobce také zatím platí usnesení regionální rady, aby ODS usilovala o hejtmanskou funkci. „Budeme čekat, jestli ze strany bloku 21 budou nějaké ústupky, a podle toho budeme pokračovat dál. Na usnesení regionální rady budeme trvat do té doby, než bude jiné usnesení,“ řekl Jakobec.

Lídr STAN Petr Kulhánek (KOA) řekl, že pokud by blok 21 zastupitelů neviděl snahu o dosažení dohody, o další jednání by nežádal. „My jsme bohužel požadavky, které se měnily, dostali až ve středu večer. Věřím, že do úterka musíme shodu najít,“ řekl Kulhánek.

Jednání mezi blokem 21 zastupitelů ze STAN, Pirátů, VOK, Místních a SNK1 a koalicí ODS a KDU-ČSL se čtyřmi mandáty by mohla vést k většině v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Jenže už několik týdnů obě uskupení zůstávají na svých pozicích, podle bloku 21 zastupitelů by měly být hlasy v radě rozloženy rovnoměrně pro všechny strany a hejtmana by měl nominovat tento subjekt.

Mimo jednání zatím zůstává vítězné hnutí ANO i SPD. Dosavadní hejtman Petr Kubis (ANO) ve čtvrtek řekl, že jednání o koalici je smutný příběh a že ANO je stále ochotno komunikovat se všemi subjekty v zastupitelstvu o vytvoření koalice.

Dodal, že dlouhá jednání brzdí činnost Karlovarského kraje. „Přišlo mi korektní po volbách řešit jen nezbytné věci. Přišlo mi to slušné. Tento stav ale už musí skončit. Karlovarský kraj si nezaslouží, abychom neprojednávali nutné věci. Proto jsem se rozhodl na pondělí svolat krajskou radu, kde bude 45 bodů. Musíme řešit dotační programy, všichni na ně čekají. Musíme řešit sociální služby, nelze, abychom neřešili třeba zařazení do sociální sítě,“ řekl Kubis.