Kandidátem Hradu nejsem, hájí se nový šéf antimonopolního úřadu Mlsna

Události, komentáře: Petr Mlsna (zdroj: ČT24)

Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna se připravuje na funkci předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Vybrala ho vláda a navrhne jeho jmenování prezidentovi. V čele antimonopolního úřadu nahradí Petra Rafaje, který k prvnímu prosinci rezignoval. K formě výběru nástupce mají výhrady některé nevládní organizace.

 „Výběrové řízení probíhá zcela netransparentně, vláda v rozporu se zákonem nezveřejňuje ani základní informace, jako je například seznam přihlášených uchazečů,“ kritizoval celý průběh výběru Petra Mlsny právník Rekonstrukce státu Věnek Bonuš.

Premiér Andrej Babiš (ANO) si ale za volbou stojí. „Já bych čekal spíš, že oceníte, že poprvé v historii bylo výběrové řízení, že to není straník. Je to dneska ve vládě nejkvalitnější legislativec,“ pochválil nastupujícího předsedu.

Mlsna si z výtek od nevládních organizací těžkou hlavu nedělá. V pořadu Události, komentáře uvedl, že v pondělí dokonce vydal souhlas s tím, aby jeho životopis, motivační dopis i zvukový záznam z výběrového řízení byl zveřejněn. Nemá prý co skrývat.

„Prošel jsem řízením“

Zdůraznil také, že schůzka u prezidenta proběhla až poté, když vláda výběrové řízení vyhlásila. Prezidentovi až potom prý řekl, že má o tuto funkci zájem. Domněnku, že je takzvaným kandidátem Hradu, odmítá. „Já si myslím, že jsem kandidát, který prošel výběrovým řízením a kterého vláda jednomyslně schválila,“ hájil se.

Komisi prý zaujal svou koncepcí, kterou rozdělil do dvou částí: krátkodobý a dlouhodobý horizont. Jako hlavní „headline“ pro start do funkce uvedl obnovení kredibility úřadu. Chce ho otevřít veřejnosti, komunikovat s lidmi, s novináři i s neziskovými organizacemi.

V poslední době se hodně hovoří o tom, jak by se mělo fungování ÚOHS změnit. Mlsna je dle svých slov velmi skeptický řešit problémy vždy institucionálně. Ve výběrovém řízení prezentoval spíše procesní aspekty, to znamená zkrácení lhůt a začít diskutovat o změně druhostupňového rozhodování na apelační princip.

„Já jsem navrhl spíše aktivní kroky, řekl jsem, co je potřeba dokončit, aby ÚOHS nezaspal v kontextu dalších antimonopolních úřadů v Evropské unii. To znamená dokončit transpozice o posílení postavení antimonopolních úřadů. Je také zamrzlá novela zákona o významné tržní síle na úrovni legislativní rady vlády. Je zamrzlá spousta věcí. Stejně tak příprava na předsednictví, protože ÚOHS bude tím, kdo bude dotahovat velkou reformu v podstatě principu veřejné podpory podle plánu Evropské komise. Je tam mnoho věcí, které je potřeba dotahovat,“ shrnul.