Na léčbu roztroušené sklerózy se ženě složilo za jediný den devět tisíc dárců

Události: Lidé se ženě složili na léčbu roztroušené sklerózy (zdroj: ČT24)

Více než devět tisíc dárců se za jediný den složilo na léčbu Anežce Táborské, která trpí roztroušenou sklerózou. Kvůli rychle se horšícímu stavu jí lékař doporučil biologický lék Lemtrada. Ten ale pojišťovna opakovaně zamítla uhradit. Díky sbírce ho minulý týden dostala.

Lék žena dostává skrze kapačku a má zabránit, aby jí vlastní imunitní systém poškozoval nervy v mozku a míše. „Měla jsem z toho obavy, ale zbytečně,“ říká Táborská. Podle primářky neurologického oddělení Nemocnice Teplice Marty Vachové lék musela dostat. Srovnává ho s transplantací kostní dřeně.

Nemoc u ženy lékaři odhalili v roce 2012. Mladá učitelka ale dál vedla normální život. Po svatbě v roce 2017 chtěla s partnerem založit rodinu. To se podařilo. Jenže její stav se po porodu rychle zhoršoval. Zatímco syn Václav začínal mluvit a chodit, u ní přišel pravý opak.

O lék žádali pojišťovnu celkem sedmkrát a vždy byli neúspěšní. „Je to věc ošetřujícího lékaře, zda v tu chvíli stav splňuje nebo umožňuje podmínky úhrady,“ říká náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny pro zdravotní péči David Šmehlík.

Právě ošetřující lékař ale Táborské přípravek doporučil, i když jsou s ním spojené nežádoucí účinky. A tak vyhlásili sbírku.

Jako samoplátkyně musela Anežka Táborská najít zdravotnické zařízení, které by jí lék podalo. Nakonec se jí ujali v teplickém centru. „Lék by měl zastavit rozjetý zánětlivý proces v těle, pak bude mít možnost regenerace a při cílené a intenzivní rehabilitaci by se některé Anežčiny funkce mohly zlepšit,“ vysvětluje primářka neurologického oddělení Vachová.

„Nejkrásnější by bylo, kdyby ji to zase postavilo na nohy a mohla chodit, aby mohla těch věcí dělat co nejvíc, aby tu mohla být pro Vaška a mohla si toho života začít užívat,“ přeje si její manžel Pavel Táborský. Výsledky léčby se ukáží až za několik měsíců. Po roce pak dostane další dávku léku.

Už teď ale viditelně pookřála. V beznadějné situaci byla pro rodinu nejdůležitější podpora lidí. Na léčbu se složili během 24 hodin. A dodnes posílají povzbudivé zprávy, které jim pomáhají.