Uzbecká spisovatelka uvízla v Česku, kde jí zjistili rakovinu. Na léčbu shání prostředky

Události: Uzbecká spisovatelka uvízla v Česku s rakovinou (zdroj: ČT24)

Manželé Ibragimovovi z Uzbekistánu do Česka přijeli původně na návštěvu svého syna. V zemi je ale zdržela nejprve pandemická uzávěra a poté vážné zdravotní komplikace; Gulnara Ibragimovová zjistila, že trpí rakovinou. Na úhradu potřebné léčby rodina nyní pořádá sbírku.

Za synem přijeli s manželem na osm týdnů, už jsou tu ale osm měsíců. Nejdřív je zbrzdily zavřené hranice, pak zrušený let a nakonec rakovina. „Šli jsme na kontrolu ke gynekoložce, kde objevili nádor. Paní doktorka mě poslala na konizaci děložního čípku a pan doktor potvrdil, že mám nádor v prvním stadiu,“ říká Ibragimovová.

V září proto musela na operaci, přišla o dělohu i vaječníky a teď ji čeká ozařování. Podle jejího syna se ale z jejího cestovního připojištění nedá uhradit léčba rakoviny. Za první část léčby dala rodina 125 tisíc korun.

Rodina nemocné založila sbírku

Druhá část bude ale finančně ještě náročnější. „Bylo nám řečeno, že to bude stát asi 350 tisíc korun, na což bohužel sami nemáme. Proto jsme založili sbírku,“ dodává Inamjan Ibragimov. Z té se ještě celou sumu pokrýt nepodařilo.

Gulnara Ibragimovová je spisovatelkou. Naposledy pracovala na překladu Malého prince. Jako poděkování Česku chce přeložit pohádky Boženy Němcové, její manžel zase povídky Karla Čapka. Fascinuje je totiž nejen tuzemská medicína, ale také literatura a příroda.