ANO i Starostové si v průzkumu polepšili, hůř je na tom ODS nebo ČSSD

Hnutí ANO na přelomu října a listopadu zastavilo pokles přízně voličů a posílilo ve volebním modelu o tři procentní body. Lepšího výsledku než posledně dosáhli i Piráti, STAN a SPD. Naopak propad o tři procentní body zaznamenala ODS. Na hranici vstupu do sněmovny jsou tři strany, koaliční ČSSD by zůstala mimo dolní komoru, oslovila tři procenta tázaných. Volební model agentury Kantar CZ, který zpracovala pro Českou televizi, ještě nezohledňuje ohlášenou koalici ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

Podle nejnovějšího modelu by pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny překročilo šest politických subjektů.

Hnutí ANO si nadále drží dlouhodobé první místo. Zatímco v minulé vlně průzkumu zaznamenalo vládní hnutí nejnižší podporu od voleb v roce 2017, aktuálně o tři procentní body posílilo a vrátilo se na úroveň 27,5 procenta. Podle autorů výzkumu to ukazuje na zastavení klesající přízně voličů z posledních několika vln.

O dva procentní body si polepšili Piráti, které by podpořilo 21 procent dotázaných. „Je však nutné dodat, že v této vlně se ve vzorku objevilo výrazně více voličů Pirátů, kteří si nejsou jisti účastí u voleb, než je obvyklé. Proto odhadujeme, že jejich preference spíše stagnují kolem 19 procent,“ upozorňují autoři výzkumu. Analýza přelivu voličů podle nich ukazuje, že v současnosti k Pirátům přechází zejména voliči ODS a ANO.

„Data ukazují, že zatímco před volbami v roce 2017 a krátce po nich aktivizovali Piráti zejména mladé nevoliče, v současné době je tomu jinak a Piráti čerpají svou rostoucí podporu přelivem voličů z jiných stran,“ dodávají autoři.

Právě ODS zaznamenala v poslední vlně měření propad o tři procentní body na 10,5 procenta, což je nejhorší výsledek od parlamentních voleb v roce 2017. Na třetím místě občanské demokraty vystřídalo hnutí STAN, pro něž se vyslovilo 11 procent respondentů, což znamená nárůst 1,5 procentního bodu.

„Velká část sběru dat říjnové vlny probíhala ještě před oficiálním potvrzením koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, a proto se v říjnovém volebním modelu ještě neobjevuje. Stejně tak zatím není potvrzena ani koalice Pirátů a STAN, proto i tyto strany jsou prezentovány samostatně,“ konstatují autoři průzkumu.

O jeden procentní bod posílila SPD, pro niž se vyslovilo devět procent účastníků výzkumu.

Volební model – vývoj preferencí
Zdroj: Kantar CZ pro ČT

Voliče ČSSD přebírá více stran

V rámci statistické chyby se kolem potřebné pětiprocentní hranice pro vstup do sněmovny pohybují tři strany. Pro TOP 09 by v aktuální vlně měření hlasovalo 5,5 procenta dotázaných a pro KSČM 4,5 procenta. Jsou to totožné výsledky jako v předchozí vlně z přelomu září a října. O dva procentní body klesla podpora KDU-ČSL, podle autorů se lidovci vrátili ke svému dlouhodobému průměru na čtyři procenta.

O jeden procentní bod klesla podpora ČSSD. Koaliční straně by daly hlas tři procenta respondentů. „Zdá se, že ANO již přilákalo většinu dřívějších voličů ČSSD a v současné době tak ČSSD ztrácí také směrem k Pirátům a Starostům,“ interpretují data autoři průzkumu.

Rovněž o procentní bod poklesla podpora Trikolóry, pro niž se vyslovila dvě procenta dotázaných.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 19. 10. až 6. 11. 2020 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Do volebního modelu vstoupilo 894 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 0,9 (u stran s nízkým ziskem) až 2,9 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.