O post šéfa antimonopolního úřadu usiluje jeho bývalý místopředseda Robert Neruda

Do výběrového řízení na funkci předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže se přihlásil bývalý místopředseda úřadu, právník Robert Neruda. Informovaly o tom server Euro.cz a internetový deník Aktuálně.cz. Do soutěže se již dříve přihlásil náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.

Neruda v rozhovoru pro Euro.cz uvedl, že by v případě svého zvolení prosazoval rozdělení na dva úřady – jeden z nich by se zabýval veřejnými zakázkami a druhý soutěžní agendou.

„Obě agendy jsou příliš odlišné, jejich spojení v rámci jednoho úřadu nepřináší žádné výhody a není náhoda, že takové spojení není ve světě obvyklé. Je naopak zdrojem komplikací při prosazování soutěžní agendy. Agenda zakázek za poslední desetiletí bobtnala, poutá většinu mediální pozornosti, v očích mnoha je ÚOHS především zakázkový úřad. To vede k sníženému vnímání významu agendy ochrany soutěže, což není dobře,“ vysvětlil Neruda.

Robert Neruda na úřadu už osm let působil, do roku 2010 byl jako 1. místopředseda pověřen jeho vedením, poté odešel do soukromého sektoru. Nyní je společníkem, partnerem a vedoucím týmu soutěžních právníků a ekonomů advokátní kanceláře Havel&Partners.

Současný předseda úřadu Petr Rafaj rezignoval k 1. prosinci, premiér Andrej Babiš (ANO) na funkci vyhlásil výběrové řízení. Přihlášky mohou zájemci podávat do pátku 6. listopadu.

Rafajovo odvolání prezidentovi navrhovala vládní koalice. Kritizovala ho například kvůli tomu, jak jeho úřad postupoval v tendru na nový mýtný systém. Rafaj trvá na tom, že se nedopustil žádného jednání, kterým by ohrozil nestrannost a nezávislost rozhodování a znevážil svou funkci.

Výběrové řízení bylo na pozici šéfa antimonopolního úřadu vyhlášeno poprvé, dosud nového předsedu vybírali politici. Původně byla v podmínkách obsažena nutnost, aby kandidát měl bezpečnostní prověrku na stupeň důvěrné. Podle protikorupčních organizací ale tato podmínka vylučovala kandidaturu kohokoliv mimo státní správu, vláda po jejich kritice podmínku vypustila.