Rodiče mají právo být s dětmi v nemocnici nepřetržitě, zdravotníci to vždy neumožňují

Události: Některé nemocnice nechtějí k dětem vždy pouštět rodiče (zdroj: ČT24)

Od dubna platí nařízení ministerstva zdravotnictví, podle kterého mají nemocnice pouštět za dětskými pacienty jejich zákonné zástupce. Ti mají navíc právo být s potomky nepřetržitě. Přesto ale přibývá rodičů, kteří si stěžují, že jim zdravotnická zařízení být s dítětem neumožňují.

Neshody se zdravotnickým personálem zažila například matka malé Nely. Ta musela před dvěma týdny na operaci do Thomayerovy nemocnice. Proběhla bez problémů, ale její matka s průběhem ošetřování spokojená nebyla.

„Začali jí dávat pásku na ruku, malá si ji vzteky strhávala, hrozně plakala. Já jsem se jen ve zmatku zeptala sestry, jestli bych s ní nemohla jít na lůžko, jen ji uklidnit. Ona řekla, že ani náhodou, že to nejde,“ popisuje své zkušenosti matka.

Nebylo podle ní ani možné zůstat s dcerou třeba na chodbě, dokud se neuklidní. Na nemocnici si chce stěžovat. „Je velká, nechá si ledasco vysvětlit, to není problém, vadí mi ten jejich absolutní nelidský přístup,“ komentuje událost matka.

Konflikt pokračoval i druhý den, když dopoledne chtěla dceru navštívit. To jí nebylo umožněno, protože nebyly návštěvní hodiny. Nemocnice odmítá, že by personál jednal neeticky. V zařízení jsou omezené návštěvy kvůli obavám z šíření covidu-19.

„Maminka dítěte byla informována o tom, že vzhledem k věku dítěte, k omezeným kapacitním a technickým možnostem lůžkového oddělení a k aktuálním protiepidemickým opatřením není možný její pobyt s dítětem po celou dobu hospitalizace. S tímto postupem písemně souhlasila,“ uvedla Thomayerova nemocnice.

Podobnou zkušenost popisuje Romana Svobodová z Brna. Pětiletou dceru nesměla doprovodit na vyšetření sluchu do audiologické komory. „Sestřička mi řekla, že já počkám venku, tak jsem se ptala proč? Ona mi řekla ne, budete venku, protože covid, a přibouchla mi dveře,“ říká matka dívky.

Její stížnost už Fakultní nemocnice Brno řeší, komentovat případ proto nechce. „Nikdy nebyl vydán pokyn zakazující přítomnost rodiče u svého hospitalizovaného nebo ambulantně vyšetřovaného dítěte,“ uvedla mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Podle ministerstva rodič s dítětem být může

I nadále je platný pokyn ministerstva zdravotnictví, podle kterého má dítě během hospitalizace právo na nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce. „Když tou metodikou my sami, nebo naši klienti, rodiče argumentují, tak se dozvídáme, že nemocnice má svůj vnitřní řád a metodika je nezajímá,“ říká členka vládního výboru pro práva dítěte Ágnes Němečková.

Pro nemocnice je ale materiál závazný. K jeho dodržování vyzývalo v uplynulých dnech i ministerstvo zdravotnictví. „Dítě, pokud přichází z rodiny, tak je identickým rizikem jako ten rodič, protože byli spolu ve stejném prostředí,“ popisuje bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO), který v resortu stále působí jako expert.

Rodiče by na dodržování pokynu ministerstva měli trvat. Pokud jim to nemocnice znemožňuje, mají se obrátit na zřizovatele. Ten může zařízení dát pokutu.