Vláda zřejmě chystá omezení jako na jaře, definitivně rozhodne ráno. V Česku dál výrazně přibývají nakažení

V Česku zřejmě bude platit podobné omezení pohybu jako na jaře, zavřou také některé služby a obchody budou mít omezenou otevírací dobu. Vyplývá to z informací z jednání vlády, které proběhlo v úterý večer. Pokračovat bude ještě ve středu ráno, výsledky by měl kabinet vyhlásit v 9:30. Lidí nakažených koronavirem v republice stále přibývá. V pondělí, kdy ještě bývá celkový počet testů nižší než v následujících dnech, bylo pozitivních 8075 z 30 686 provedených. V úterý k 18. hodině přibylo dalších 6814 potvrzených případů.

On-line přenos

Šíření koronaviru - říjen

  • 22:48

    Ve Francii se za posledních 24 hodin prokázala nákaza koronavirem u 35 641 lidí. Jedná se o pokles oproti dni předtím, kdy se infekce potvrdila u bezmála 48 tisíc osob. Počet zemřelých s covidem-19 tam vzrostl o 224 na celkových 36 788 od začátku pandemie, napsala agentura Reuters.

  • 21:40

    Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Platit začne od středy, uvedl premiér António Costa.

  • 20:14

    Britská vláda zavede kvůli koronaviru v Anglii měsíční plošnou uzávěru. Fungovat budou jen nezbytné služby, omezeny budou i společenské kontakty.

Během večerního jednání vlády se hovořilo o možnosti nočního zákazu vycházení. Redaktor ČT Petr Vašek uvedl po skončení jednání s odvoláním na jeho účastníka, že nakonec zvítězila varianta omezení volného pohybu v rozsahu podobném jako na jaře. Tehdy bylo možné chodit do práce, na nákup, k lékaři, ale i na vycházky. Současně bude uzavřena většina obchodů a také některé služby. I to by odpovídalo režimu, který v Česku panoval ve druhé polovině března a po většinu dubna.

Rozhodnutí kabinetu ale ještě není konečné, ministři budou znovu jednat ve středu ráno, své rozhodnutí by měli vyhlásit v 9:30.

Omezení volného pohybu by ovšem prakticky znamenalo lockdown čili plošnou karanténu, byť zmírněnou výjimkami. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) přitom v dřívějším vyjádření avizoval, že se o tom nemá na vládě tento týden diskutovat. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) o víkendu řekl, že by se mělo rozhodovat už podle počtu testovaných koncem tohoto týdne.

Že na lockdown ještě není čas, si myslí předseda opoziční KDU-ČSL Marian Jurečka. „Pořád má smysl hledat opatření, která nepovedou k totálnímu lockdownu. Na jednu stranu musíme udělat maximum pro záchranu lidských životů, ale také se musíme dívat na aspekt živobytí,“ řekl Jurečka v Událostech, komentářích v době, kdy vláda jednala. Připustil ale, že může jít už jen o krátkodobou záležitost. „Možná dojde za dva, za tři, za čtyři dny k tomu, že (vláda) řekne ‚už není zbytí',“ poznamenal.

Události, komentáře: Hrozba „vypnutí Česka“ a spory o rozpočet (zdroj: ČT24)

Naposledy zatím v pondělí vláda rozhodla o dalším rozšíření povinnosti nosit roušky. Od středy bude nutné zakrývat si dýchací cesty i venku v zastavěných oblastech měst a obcí, pokud budou lidé od sebe blíž než dva metry. Roušky budou povinné i v autě, pokud řidič nejede sám nebo se svojí rodinou.

Pro nařízení platí ale několik výjimek. Nevztahuje se například na děti do dvou let, pracovníky a děti v mateřských školách nebo dětských skupinách. Dýchací cesty si nemusí zakrývat ani osoby se sníženými mentálními schopnostmi a hospitalizovaní pacienti zdravotnických zařízení. Roušku nemusí ve středu nasadit ani účastníci soudních řízení, moderátoři a redaktoři, snoubenci v průběhu svatebního obřadu nebo řidiči veřejné dopravy, pokud jsou odděleni od cestujících.

Prymula naznačil, že přijdou další opatření proti koronaviru

Že se opatření nakonec možná už brzy dál zpřísní, naznačil ministr zdravotnictví v úterý ve sněmovně. Konkrétnější však nebyl. Podotkl, že i za současných omezení je kontaktů mezi lidmi stále příliš mnoho. Restrikce se podle Prymuly vždy nedodržují. Největší nápor na zdravotnický systém očekává ministr mezi 3. a 11. listopadem.

„Tím je logické, že budeme muset zřejmě představit vládě přísnější opatření,“ řekl ministr. Nezbývá podle něho příliš času. „Na vrcholovou kapacitu, kterou už těžko ovlivníme, protože tady je doběh nějakých deseti až 14 dnů, se dostaneme podle předpokladů se špičkou někdy 11. listopadu,“ uvedl.

Podle Mariana Jurečky měla ale vláda razantně zasáhnout mnohem dříve. „Jestli chceme vést debatu, kdy mělo smysl šlápnout efektivně na brzdu, tak to bylo v průběhu měsíce září, na začátku září,“ míní opoziční poslanec.

Zapojená je armáda i policejní sbory

Odborníci uvádějí, že do nemocnic se dostanou asi tři až čtyři procenta nakažených, z nich asi 20 procent bude ve vážném stavu. To v součtu znamená velkou zátěž na tuzemské zdravotnictví. Nemocnice v celé zemi omezují neakutní péči, rozšiřují počty speciálních lůžek a doplňují personál o mediky. V pražských Letňanech armáda staví záložní nemocnici.

Vojáci pomáhají mimo jiné i v Karlovarském kraji, zapojili se do pomocných prací ve dvou covidových centrech v nejdeckém Rehosu a v nemocnici v Mariánských Lázních. Kraj nicméně stále shání kvůli nedostatku personálu zdravotníky a dobrovolníky, kteří by vypomáhali v nemocnicích nebo v covidových centrech. V nemocnici již pomáhají studenti středních zdravotnických škol, medici, hasiči nebo záchranáři, uvedl v úterý hejtman Petr Kubis (ANO).

Voják v zázemí polní nemocnice
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

V Brně pomáhá tamní krajské hygienické stanici sedmnáct policistů s trasováním - školením prochází dalších 41. Sedm policistů bude pomáhat v nemocnicích. 

Čtyři desítky policistů školení ohledně trasování absolvují tento týden. „Zařadí se ke zkušenějším kolegům a budou také pomáhat v celkem náročné práci s oslovováním kontaktů pozitivně testovaných,“ uvedl mluvčí Pavel Šváb. První desítka vyškolených policistů začala pomáhat hygienikům s trasováním v první polovině října.

Platnost řidičských průkazů se prodlouží, před úřady se tvořily fronty

Platnost řidičských průkazů se prodlouží, nyní propadlé doklady tak nebude nutné měnit. Opatření zatím platí po dobu nouzového stavu, ministerstvo dopravy však navrhuje jeho pokračování až do konce března. Pracoviště registru vozidel a řidičů byla v minulých dnech v některých městech kvůli zkrácené pracovní době přehlcená a vytvářely se dlouhé fronty.

Opatření, na kterém se resort dopravy dohodl s ministerstvem vnitra, platí pro řidičské průkazy a průkazy profesní způsobilosti řidiče.

„Za předpokladu, že uplynula doba platnosti dokladů v době trvání nouzového stavu, se hledí na tyto doklady jako na platné, respektive držitelé těchto dokladů nebudou za výkon činnosti realizovaný s dokladem, jenž v době nouzového stavu pozbyl plynutím času své platnosti, v přestupkovém řízení postihováni,“ stojí v metodickém stanovisku ministerstva dopravy, které nyní dostaly jednotlivé úřady.

obrázek
Zdroj: ČT24

Hlavní epidemiolog Plzeňského kraje se rozhodl skončit ve funkci

Hlavní epidemiolog v Plzeňském kraji, profesor Petr Pazdiora, odejde po zhruba 40 letech práce z krajské hygienické stanice v Plzni. Důvody neřekl. Hygiena teď vypíše výběrové řízení. 

„Je to jeho soukromá věc. Při žádosti o ukončení pracovního poměru nemusí uvádět žádné důvody, ani je neuvedl,“ řekl ředitel stanice Přemysl Tomašuk. Ten si nemyslí, že by mezi ním a Pazdiorou panovaly animozity, ani se nedomnívá, že odchází kvůli velkému pracovnímu nasazení v souvislosti s nynější koronavirou krizí. „Ale tak celkově, těžko hodnotit,“ dodal. Pazdiora jako krajský epidemiolog je přednostou Ústavu epidemiologie plzeňské lékařské fakulty, na které také učí.

Ventilátory vyvinuté na ČVUT dostanou tuzemskou registraci

Plicní ventilátory CoroVent vyvinuté na jaře s pomocí peněz českých dárců by podle ministra zdravotnictví měly mít do středy českou registraci pro nouzové použití. „Je nutné zdůraznit, že ventilátory jsou pro emergentní použití, že to nejsou ventilátory standardní, co jsou na odděleních, a v tomto slova smyslu by měly být používány,“ uvedl Prymula.

Na jaře se ve sbírce vybralo přes 12 milionů korun. Výrobce firma MICo již dříve uvedla, že za ně bylo vyrobeno 182 kusů ventilátorů. Nemocnice si o ně od minulého týdne mohou žádat prostřednictvím webu Českého vysokého učení technického (ČVUT), které se na vývoji také podílelo.

V srpnu získal český plicní ventilátor americkou certifikaci, která má usnadnit především jejich prodej do zahraničí. Certifikace podle firmy otevřela možnosti exportu CoroVentů do Severní a Jižní Ameriky, zemí Blízkého východu či Asie.

V Česku je podle posledních dat v nemocnicích 1898 plicních ventilátorů, kvůli epidemii covidu-19 se denně sleduje jejich volná kapacita. Zhruba v polovině října klesla pod 50 procent, aktuálně je obsazeno 52,2 procenta.

Kvůli násilí po demonstraci policie stíhá dva lidi

V neděli se kvůli vládním omezením konaly na pražském Staroměstském náměstí protesty, část demonstrantů se po oficiálním konci akce střetla s policisty. Házeli na ně lahve, kameny, odpadkové koše i petardy. Policie použila slzný plyn, vodní dělo a zásahové výbušky, vytlačovala je koňmi i vozidly. Jeden z policistů má podle policejního prezidenta Jana Švejdara těžký otřes mozku.

Kriminalisté zajistili v neděli po demonstraci na Staroměstském náměstí 144 lidí, 14 z nich podezírali ze spáchání trestného činu. V úterý pak policie obvinila dva účastníky protestů. „Všichni zajištění včetně obou obviněných byli již propuštěni,“ uvedla mluvčí pražských policistů Eva Kropáčová.

Za výtržnictví a násilí proti úřední osobě hrozí v základní sazbě až čtyřleté vězení. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) také v pondělí uvedl, že svolavatel protestu podle něj nese za dění na akci odpovědnost a bude čelit správnímu řízení. Organizátor ale podle svých slov necítí za dění po oficiálním rozpuštění demonstrace odpovědnost.