Konvoj s vojenskou polní nemocnicí dorazil do Prahy. V neděli přibylo přes pět tisíc nakažených

Armádní konvoj z Hradce Králové dorazil do pražských Letňan. Dovezl 165 tun zdravotnického materiálu (zdroj: ČT24)

Armádní konvoj, který v osm ráno vyrazil z Hradce Králové, už je v Praze v Letňanech. Přivezl vybavení polní nemocnice, která se na místě buduje. Zhruba dvacet kontejnerů se 165 tunami zdravotického materiálu do Letňan přepravilo čtrnáct vozidel. Koronavirová situace v Česku je nadále vážná. Zahraniční média ji označují jako „krizovou“ nebo „obzvlášť  dramatickou“. V neděli přibylo 5059 případů, což je největší nárůst tento víkendový den.

On-line přenos

Šíření koronaviru - říjen

  • 22:48

    Ve Francii se za posledních 24 hodin prokázala nákaza koronavirem u 35 641 lidí. Jedná se o pokles oproti dni předtím, kdy se infekce potvrdila u bezmála 48 tisíc osob. Počet zemřelých s covidem-19 tam vzrostl o 224 na celkových 36 788 od začátku pandemie, napsala agentura Reuters.

  • 21:40

    Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Platit začne od středy, uvedl premiér António Costa.

  • 20:14

    Britská vláda zavede kvůli koronaviru v Anglii měsíční plošnou uzávěru. Fungovat budou jen nezbytné služby, omezeny budou i společenské kontakty.

V nemocnicích bylo k nedělnímu večeru přes tři a půl tisíce pacientů, aktuálně je pozitivně testovaných na koronavirus přes sto tisíc lidí. Počet hospitalizovaných se od konce září více než ztrojnásobil. Ve vážném stavu je přes pět set z nich. Za poslední týden podlehlo infekci 380 lidí.

Nejvýrazněji se koronavirus za poslední týden šířil v okresech Plzeň-sever a Zlín, kde na 100 tisíc obyvatel připadá 756, respektive 754 nakažených. Následuje Plzeň-město se 703 a Uherskohradišťsko s 697 případy na zmíněný vzorek lidí.

Země v nouzi s Danem Stachem (zdroj: ČT24)

Vojenský konvoj přivezl hlavní část výbavy pro polní nemocnici

Zhruba dvacet kontejnerů se 165 tunami materiálu přivezl vojenský konvoj z Hradce Králové do pražských Letňan, kde se buduje polní nemocnice. Kolona do Prahy jela po dálnici D11 za doprovodu Vojenské policie.

„Přepravované kontejnery jsou buď organickou součástí polní nemocnice a tvoří je operační sály, jednotky intenzivní péče, lékárny, laboratoře, rentgenové vybavení. Ve zbývajících kontejnerech je zdravotnický materiál, který bude využíván při fungování nemocnice,“ uvedla mluvčí.

Už o víkendu dorazila na místo část hradeckého vojenského týmu a začala akci připravovat. Vojáci v Letňanech zatím vybudovali velín, odkud budou dohlížet na příjem materiálu. Ředitel Agentury vojenského zdravotnictví Ladislav Šlechta řekl již v sobotu, že zařízení má být plně připraveno k činnosti v neděli 25. října odpoledne.

Německá agentura mluví o „švejkovském přístupu“

Němečtí a rakouští novináři popisují situaci v Česku jako krizovou. List Süddeutsche Zeitung ji nazývá „obzvlášť dramatickou“. Se skepsí se přidala i německá tisková agentura DPA: „Ještě nedávno se Česko prezentovalo jako vzor pro jiné země v boji s koronavirem. Tak razantně jako zde ale nyní počty infikovaných nestoupají v žádné jiné evropské zemi.“

Oba (Zeman a Babiš) katastrofu podcenili a nesou velkou zodpovědnost za situaci v zemi. Morální autority, kterou by nyní potřebovali, už dávno pozbyli.
Daniel Brössler
komentátor Süddeutschen Zeitung

DPA si přitom klade otázku, zda se Češi k opatřením v boji s koronavirem nestaví jako jedna z nejznámějších postav české literatury, Josef Švejk. V této souvislosti upozorňuje na nedělní demonstraci v centru Prahy. Té si všímá i řada dalších německých a rakouských médií. Marbacher Zeitung píše o „chaotických scénách“ na Staroměstském náměstí.

Rakouské noviny Der Standard v souvislosti s demonstrací v centru Prahy poznamenávají, že protest se konal krátce poté, co Česko poprvé zaregistrovalo více než 10 tisíc potvrzených případů nákazy koronavirem za den. Rakouský ministr zdravotnictví Rudolf Anschober v neděli večer stanici ORF řekl, že nejhorším možným scénářem vývoje v Rakousku je, že se dostane do situace, jaká je nyní v Česku a na Slovensku.

Události: Demonstrace proti koronavirovým opatřením na Staroměstském náměstí (zdroj: ČT24)

Zpřísněný režim

Kvůli nepříznivému vývoji koronavirové epidemie platí od středy v celém Česku zpřísněná protiepidemická opatření. Všechny školy od základních po vysoké přešly na distanční výuku, výjimkou jsou třídy pro děti se speciálními potřebami.

Uzavřeny jsou restaurace, bary, kluby, zakázány jsou kulturní i sportovní akce. Shromažďovat se lidé mohou maximálně po šesti.

Od pondělí se mohou svatby a pohřby v Česku konat jen s omezeným počtem účastníků, podle vládních opatření proti šíření koronaviru jich může být nejvíce třicet. Dosud platila pro tyto akce výjimka z přijatých restrikcí a mohlo se jich účastnit libovolné množství lidí. Následné svatební oslavy a smuteční hostiny v restauracích mohou být do půlnoci.

Na mimořádně náročné týdny se připravuje zdravotnictví. Těžké budou především pro personál, kolaps systému kvůli epidemii covidu-19 ale zatím nehrozí, prohlásil koordinátor intenzivní péče v zemi Vladimír Černý. Nakažení budou přibývat podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) ještě deset dní až dva týdny, kapacity pro ně v nemocnicích se už podařilo zdvojnásobit.