Reportéři ČT: Úředníci pracují s informačním systémem, ve kterém je Babiš označen za jednoho z konečných vlastníků Agrofertu

Reportéři ČT: Úředníci přehlížejí důkaz o skutečném uživateli dotačních výhod Agrofertu (zdroj: ČT24)

Evropská komise bude rozhodovat o auditu, který vypracovali kontroloři o údajném střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO). Audit střet zájmů nalezl v poměrně značném rozsahu. To by mohlo mít dopad i na veřejné rozpočty. Čeští úředníci a ministři ovšem říkají, že střet zájmů nevidí, protože Andrej Babiš vložil Agrofert do svěřenského fondu a není tak koncovým vlastníkem. Reportérům ČT se podařilo zjistit, že pracují s informačním systémem, ve kterém je premiér označen přímo za jednoho z konečných vlastníků firmy. Více v reportáži Jany Neumannové.

Odpověď na otázku, kdo je vlastník Agrofertu, hledají české i evropské instituce již tři roky. Konečný verdikt z Bruselu by měl přijít v nejbližších týdnech či měsících. Auditoři Evropské unie ale již sepsali návrh auditní zprávy, ve kterém říkají, že Andrej Babiš ve střetu zájmů je a firma Agrofert nemá pobírat dotace.

U nás tento problém řešil úřad v Černošicích, který řekl, že Andrej Babiš ve střetu zájmů je. Středočeský kraj vedený hejtmankou za ANO Jaroslavu Pokornou Jermanovou ale toto rozhodnutí zvrátil.

Rozhodnout měl státní zástupce Pavel Zeman. Napsal sice, že premiér je ve střetu zájmů, žalobu proti rozhodnutí Středočeského kraje ale nepodal. Není to totiž podle něj ve veřejném zájmu.

Premiér Andrej Babiš říká, že vše vyřešil tím, že firmu vložil do svěřenského fondu. Úředníci ale disponují informací o tom, že skutečným vlastníkem Agrofertu je i Andrej Babiš. Tuto informaci jim poskytuje systém Cribis, který používají. Stát za jeho služby dokonce platí. Přesto české úřady firmám Agrofertu přidělují miliardové dotace a schvalují stamilionové zakázky.

Agrofert ve svěřenském fondu

Podle Agrofertu je skutečným vlastníkem firmy svěřenský správce, dlouholetý zaměstnanec Andreje Babiše Zbyněk Průša. „On jmenuje správce, který formálně s tím majetkem nakládá, naše úprava nebrání původnímu vlastníkovi prostřednictvím toho správce s tím majetkem nakládat, můžou ho kdykoliv odvolat, nikdo mu nebrání v tom, aby mu ukládal pokyny a vlastně ho řídil,“ komentuje Luboš Tichý z Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

  • vystudoval chemii
  • skoro celý profesní život pracoval v chemičce Deza, která spadá do koncernu Agrofert
  • předsedou představenstva Agrofertu od roku 2014
  • svěřenským správcem od roku 2017

„Podle mě pan Průša je a vždycky byl podřízený pana Babiše, jak když dělal v holdingu, kde dělá pořád ve firmách, tak dnes v tom svěřenském fondu, kde dělá formálně správce,“ říká senátor Lukáš Wagenknecht (za Piráty a SEN 21).

„Celý projekt Agrofertu jsem já vymyslel, určitě beze mě by neexistoval,“ říkal Andrej Babiš už před třemi lety. Podle systému Cribis je premiér skutečným vlastníkem Agrofertu. Babiš je v systému uveden jako jeden z uživatelů konečných výhod Agrofertu, což je slovenské pojmenování pro skutečného vlastníka firmy.

„Právě v Cribisu se dozvíme, že skutečným majitelem nebo respektive jedním ze skutečných majitelů je v případě Agrofertu Andrej Babiš,“ říká analytik  Transparency International Milan Eibl. Dostat se k informaci je velmi jednoduché, stačí do vyhledávače systému Cribis zadat jméno firmy Agrofert.

„Tahle informace musí mít vždy svůj zdroj a v případě Cribisu se odvolávají na registr partnerů veřejného sektoru na Slovensku, tak došli k tomu, že musí být pět skutečných majitelů, včetně pana Babiše,“ komentuje Eibl.

S touto informací pracují úředníci, kteří zadávají veřejné zakázky či přidělují dotace. Mluvčí Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu ani Státního zemědělského intervenčního fondu ale konkrétní nebyly.

„On ten střet zájmů jak je velký, tak jakýkoliv názor jakéhokoli úředníka v tuto chvíli je pro mě irelevantní, protože je opět ve střetu zájmů. Takže to kolečko se pořád dokola uzavírá, jak já můžu věřit úředníkovi, který je podřízený v konečné fázi premiérovi České republiky,“ myslí si senátor Wagenknecht.

Benešová: Je to zástupný problém

Kdo je skutečným vlastníkem Agrofertu a tudíž i příjemcem výhod z dotací, nezajímá ani ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO). Je to podle ní zástupný problém. Evropské dotace zaštiťuje ministerstvo pro místní rozvoj, komunikuje s Bruselem a řeší probíhající evropský audit, který má o údajném střetu zájmů českého premiéra již brzo rozhodnout.

Před dvěma lety podle vyjádření ministryně Kláry Dostálové (za ANO) ministerstvo pro místní rozvoj Babišův údajný střet zájmů vyvrátilo. I jeho úředníci ale využívají systém Cribis, tedy i oni mají ve svých počítačích informaci o tom, že Andrej Babiš je skutečný vlastník Agrofertu. Redakci Reportérů ČT zajímalo, jak s ní nakládají a jestli ji zohlednili v odpovědi na audit, kterou zaslalo Evropské komisi.

Reportéři ČT: Evropa stále naléhavěji řeší střet zájmů českého premiéra (zdroj: ČT24)

Rozhovor ministryně Dostálová i po několika urgencích nakonec odmítla, odpověděla pouze SMS zprávou. „Národní orgán pro koordinaci, který koordinoval vypracování odpovědi za ČR Evropské komisi, tento systém nepoužívá. Evropská komise doporučuje používat k uvedeným účelům systém Arachne, který je využíván i ze strany řídicích orgánů,“ uvedla ministryně.