Žaloba kvůli nekvalitním respirátorům z Číny se zatím odkládá, Česko jedná o reklamaci

Česká republika stále jedná s čínskými firmami o reklamaci respirátorů FFP2, které nesplňují požadované standardy. Soudní dohra, kterou avizoval bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), tak zatím není aktuální. Zahraniční kontrola respirátorů potvrdila české závěry, že zásilka respirátorů FFP2 nesplnila povinné parametry.

„Ministerstvo zdravotnictví ČR v dané věci kontaktovalo předmětné společnosti s reklamačním dopisem. V jednom případě nyní probíhají jednání o vyřízení této reklamace, ve druhém případě prozatím dodavatel odmítá reklamaci uznat,“ vyjasnila současný stav sporu pro ČT mluvčí ministerstva zdravotnictví Jitka Nováčková.

Už koncem srpna přitom tehdejší šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO) prohlásil, že firmy z Číny reklamaci nekvalitních respirátorů odmítly a Česko je připraveno se soudit. Podobnou situaci podle jeho slov řešily i další státy, například Belgie nebo Španělsko. „Není možné, abychom dostali nekvalitní respirátory, které měly jít zdravotníkům. Kdybychom je netestovali, tak se mohli nakazit, a to by bylo nepřijatelné,“ uvedl v srpnu Vojtěch.

Podle některých odborníků by ale případná arbitráž nemusela být úspěšná, pokud smlouva s čínskými dodavateli neobsahuje klíčové body, jako například podle kterého práva by se eventuální spor měl řešit.

„Pokud tak neučinil a není tam určeno právo ani sudiště, tak by se mohlo stát, že český stát se bude soudit podle čínského práva v čínském jazyce v Číně,“ komentoval situaci v pořadu Události, komentáře advokát a rozhodce Martin Maisner.

Spor se týká jarní dodávky respirátorů třídy FFP2 za víc než 774 milionů korun, které zástupci České republiky objednali začátkem epidemie z Číny. Z českého testování kvality vyšly tyto pomůcky špatně. Nesplnily nutné parametry pro respirátory FFP2. Kvalitu poté prověřila i německá firma. „Výsledky testování společnosti DEKRA potvrdily výsledky českého testování,“ upřesnila mluvčí ministerstva zdravotnictví.

„S ohledem na citlivost probíhajících jednání není možné poskytnout detailnější informace,“ doplnila Nováčková. Jak uvedl v srpnu deník Právo, na dalším postupu Česko spolupracuje s americkou advokátní kanceláří White & Case.