Státní komise schválila výsledky voleb, od úterý je půjde deset dní zpochybnit

Státní volební komise projednala výsledky krajských voleb a schválila jejich vyhlášení ve sbírce zákonů. Podle ředitele odboru voleb ministerstva vnitra Petra Vokáče budou výsledky oficiální od úterý, další den začne běžet lhůta pro jejich případné zpochybnění. Totéž platí o výsledku prvního kola senátních voleb na Děčínsku.

Na podání námitek proti výsledku krajských voleb v celé republice a senátních voleb na Děčínsku – kde dosavadní senátor Zbyněk Linhart (STAN) získal nadpoloviční většinu hlasů, a tedy se druhé kolo již neuskuteční – bude od středy deset dnů, termín tedy vyprší 16. října, upřesnil Vokáč.

Ve zbylých 26 senátních obvodech, kde se bude hlasovat i o nadcházejícím víkendu, vyhlásí komise výsledky až po druhém kole. Případné stížnosti tedy budou moci přijít až týden po těch, které se týkají krajských voleb.

Podle Státní volební komise proběhly krajské volby bez nesnází, incidenty nebo zádrhely se nevyskytly ani při hlasování v drive-inech, kam přijížděli lidé s nařízenou izolací nebo karanténou kvůli nákaze covidem-19 nebo podezřením na ni.

Místopředsedkyně Českého statistického úřadu Eva Krumpová uvedla, že po sečtení ještě požádaly o opravu odeslaných dat okrskové komise z obcí Braníškov a Doubravník. „Jednalo se pouze o změnu preferenčních hlasů. Tato změna neměla žádný dopad na změnu mandátů,“ uvedla.

Petr Vokáč dodal, že policie stále prošetřuje podezření na kupčení s hlasy, které se vyskytlo již v pátek. „My jsme tu skutečnost vzali na vědomí, je to jev, který se odehrává při většině druhů voleb. Ale protože je to v šetření policie, tak do toho ministerstvo vnitra nijak nevstupuje,“ řekl.

ANO vyhrálo, v některých krajích ale není v centru povolebního dění

V krajských volbách zvítězilo z hlediska celkového počtu hlasů i počtu vítězství v jednotlivých regionech vládní ANO. Nejvyšší počet hlasů získalo v deseti krajích. Tři vítězství slavili Starostové – v jednom případě samotní STAN, v jednom v koalici s ODS a v jednom jejich sesterští Starostové pro Liberecký kraj. Ve Zlínském, Jihočeském či Plzeňském kraji byly výsledky velmi těsné, ANO zvítězilo o několik desetin procenta, naopak v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji bylo jeho vítězství velmi dominantní s náskokem více než deseti procentních bodů.

Dosavadní koaliční jednání ukázalo, že v některých krajích mohou vzniknout koalice bez vítěze voleb. Směřuje k tomu situace v Pardubickém kraji, kde získala většinu v zastupitelstvu dosavadní koalice, i v Jihomoravském kraji, kde usilují o návrat do hejtmanského křesla lidovci, kteří zde vládli počátkem století.