ŘSD musí znovu rozhodnout o námitkách archeologů ohledně D55

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) musí znovu rozhodnout o námitkách Ústavu archeologické památkové péče (ÚAPP), které se týkaly výběrového řízení na záchranný archeologický průzkum na plánovaném úseku D55 z Babic do Starého města ve Zlínském kraji. Uložil mu to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který zároveň zakázal ŘSD s vybraným uskupením uzavřít smlouvu. Proti rozhodnutí nikdo nepodal rozklad, a je tedy pravomocné.

„Nápravné opatření bylo uloženo, protože rozhodnutí zadavatele o námitkách bylo v části týkající se referenčních zakázek dodavatele Samson Praha nedostatečné a nesrozumitelné,“ uvedl mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda.

Rozhodnutí úřadu se netýká tendru na zhotovitele samotné stavby, ale výběrového řízení na archeologické práce na stavbě. Společnost Samson výběrové řízení vyhrála ve spojení s firmou Archaia. ŘSD se teď musí s námitkami ÚAPP znovu vypořádat a rozhodnout o nich. Dokud tak neučiní, nemůže ŘSD uzavřít s vítězem tendru smlouvu, ukládá mu to zákon.

Osm a půl kilometru

Osm a půl kilometru dlouhý úsek dálnice za 2,85 miliardy korun začíná sdružení společností Strabag a Eurovia stavět ve středu, silnice měla být zprovozněna do roku 2023. Na slavnostním zahájení stavby se ke sporu s archeology vyjádří generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Vybudování téměř 8,5 kilometru dlouhé části dálnice má ulehčit obcím na souběžném úseku silnice I/55, kterým denně projede zhruba patnáct tisíc automobilů. V roce 2021 předpokládá ŘSD zahájení výstavby navazujícího úseku dálnice mezi Starým Městem a Moravským Pískem na Hodonínsku, odkud má D55 v budoucnu dále směřovat k dálnici D2 u Břeclavi. V roce 2023 by se mělo začít pracovat mezi Babicemi a Napajedly, získání stavebního povolení na tuto trasu předpokládají silničáři v roce 2022.