Obvod Trutnov čeká za týden souboj současného senátora Jana Sobotky a starosty Dvora Králové Jana Jarolíma

Současný senátor Jan Sobotka (za STAN) vyhrál v prvním kole voleb do Senátu v obvodu Trutnov s 41,71 procenta hlasů. Jako druhý postoupil do druhého kola starosta Dvora Králové nad Labem Jan Jarolím (ANO). Na Trutnovsku voliči vybírali mezi čtyřmi kandidáty, kromě postupujících se ucházeli o senátorské křeslo ještě Klára Sovová (ODS) a Michal Slavka (SPD). V obvodu Trutnov přišlo hlas odevzdat přes 37,1 procenta voličů.

Dosavadní senátor Jan Sobotka získal svůj současný mandát v doplňovacích volbách v lednu 2018. Od roku 1994 je zastupitelem ve Vrchlabí, tehdy jako člen ODS. V roce 1998 byl zvolen tamním starostou jako člen US-DEU. V komunálních volbách před dvěma lety se stal starostou Vrchlabí znovu. Od roku 2012 je i zastupitelem Královéhradeckého kraje.

On-line přenos

Krajské a senátní volby 2020

  • 23:28

    Lidé v Řevnicích u Prahy se v referendu vyslovili proti využití bývalého průmyslového areálu pro další výstavbu. Zároveň souhlasili s vymezením ploch pro zeleň v oblasti Na Vrážce. Referendum je platné, část týkající se průmyslového areálu však není závazná.

  • 23:26

    Nejvíce zastupitelských mandátů ztratily v letošních krajských volbách ČSSD (ztráta 88 zastupitelů) a KSČM (73). Naopak Piráti jich získali asi 20krát více než před čtyřmi lety, a to 99. Skoro dvojnásobný počet zastupitelských křesel, konkrétně 35, bude mít v krajích hnutí SPD.

  • 23:04

    První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti navržení ČSSD, která obhajovala deset křesel, se prosadili ve třech obvodech.

Jan Jarolím je od roku 2014 starostou Dvora Králové nad Labem, po volbách v roce 2018 mandát obhájil. Od roku 2016 je i zastupitelem Královéhradeckého kraje. Předtím pracoval jako vedoucí oddělení královédvorského finančního úřadu.

Před šesti lety vyhrál v senátním obvodu Trutnov Jiří Hlavatý (za ANO), který získal ve druhém kole 63,94 procenta hlasů a porazil Adolfa Klepše (za TOP 09). Hlavatý poté v roce 2017 ztratil mandát pro neslučitelnost s mandátem poslance, protože byl zvolen ve volbách do Poslanecké sněmovny.