Soud začal projednávat zřícení Trojské lávky. Praha chce od obžalovaných 8,2 milionu

Soud začal v úterý projednávat zřícení Trojské lávky, při kterém v roce 2017 utrpěli čtyři chodci těžkou újmu na zdraví. Obžalobě z nedbalostního obecného ohrožení čelí autor lávky Jiří Stráský a bývalý vedoucí oddělení mostů Technické správy komunikací (TSK) Antonín Semecký. Oba muži vinu odmítají.

Hlavní město Praha po nich žádá 8,2 milionu korun, které vynaložila na odstranění zřícené konstrukce. Pojišťovny chtějí 2,4 milionu a dva ze zraněných požadují dohromady 206 tisíc korun jako náhradu nemajetkové újmy.

Lávka, která spojovala Troju s Císařským ostrovem, se zřítila v prosinci 2017. Státní zástupce Šimon Vavrečka v úterý při čtení obžaloby vyjmenoval řadu zranění, která nehoda způsobila třem mužům narozeným v letech 1957, 1974 a 1983 a ženě s ročníkem narození 1954.

Nejhůře ze všech dopadla právě žena, kterou záchranáři převezli do nemocnice s krvácením do mozku a břicha, s trhlinami střev, zlomeninami čelisti, očnice, nosu, pánve, lopatky a stehenní kosti. Muži měli polámané kosti nebo obratle.

Obžaloba tvrdí, že projektování lávky i její konstrukci doprovázely chyby, které vedly k narušení ocelových lan korozí. Ke zřícení podle státního zástupce přispělo špatné vyhodnocení stavu lávky a nevhodně provedené opravy.

Stráskému klade obžaloba mimo jiné za vinu, že ve výpočtech nezohlednil vliv větru a teploty a že řádně nevykonával autorský dozor, což údajně vedlo k nekvalitnímu provedení prací.

Semecký pak podle obžaloby věděl o špatném až havarijním stavu lávky, protože měl k dispozici několik desítek záznamů a posudků, které na problém upozorňovaly. Státní zástupce mu vyčítá také nedodržení zákazu používat při údržbě lávky posypové soli.

Semecký i Stráský vinu odmítají

Proti tomu se muž ohradil. „Byl vydán striktní zákaz všem údržbovým firmám, že mohou používat jen písek nebo drobný štěrk. Nebylo v gesci pracovníků TSK provádět kontrolu realizace těchto opatření,“ vypověděl u Obvodního soudu pro Prahu 7 Semecký, který u TSK začal pracovat v roce 1963.

 „Nejsem si vědom žádné nedbalosti ve své činnosti,“ zdůraznil. „Po dobu mé funkce byla na předmětné lávce provedena řada prohlídek. Při zátěžových zkouškách nebyly zjištěny výrazné odchylky od projektovaného stavu,“ uvedl.

Doplnil, že v roce 2016 opakovaně vyzýval investiční úsek TSK, aby zajistil přípravu na výměnu lávky za novou, a to do dvou let od této urgence. Nařídit uzavření lávky podle něj nebylo v jeho pravomoci.

„Pokud bych měl v ruce něco, co naznačuje, že je ji potřeba uzavřít, bylo mou povinností vyzvat příslušný orgán státní správy, aby lávku uzavřel nebo učinil příslušná opatření,“ řekl. Dodal, že žádné takové indicie však neměl. 

Podívejte se na reportéž ze dne, kdy se lávka zřítila:

Pád lávky u Trojského zámku zranil čtyři lidi (zdroj: ČT24)

Obžalovaný autor trojské lávky Stráský vypověděl, že v roce, kdy se zřítila, vyzýval k opravě její konstrukce. Podle něj lávku poškodila posypová sůl, neodborný nátěr a opravy, o nichž ho nikdo neinformoval. Vymezil se také vůči tvrzení obžaloby, že jakožto projektant měl provádět autorský dozor na stavbě.

Stráský uvedl, že v roce 2017 se na něj obrátil Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy s dotazem, zda by konstrukce nešla opravit. „Navštívil jsem ji a nad tím, co jsem viděl, jsem se zhrozil,“ uvedl u soudu. „Lávka, kterou jsem v roce 1984 vyprojektoval, není ta, co se zřítila v roce 2017,“ dodal.

Autor Trojské lávky Jiří Stráský před soudem
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Podle něj je zarážející, že ho správci lávky jakožto projektanta nikdy neinformovali o stavu konstrukce a o nic ho nepožádali. Při obhlídce svého díla navrhl postup, který by zajistil, že lávka neohrozí chodce. „Než se to dostalo k lidem, kteří o tom rozhodují, tak ta konstrukce spadla. Samozřejmě se zachránit dala, mohli jsme to opravit,“ podotkl vysokoškolský profesor.

Stráský si svou obhajobu pečlivě připravil, hovořil několik hodin a výpověď chtěl doplnit promítáním prezentace, což mu soud neumožnil. Muž proto vytištěné podklady rozdal alespoň soudnímu senátu a novinářům pak prezentaci poskytl na CD. Předseda senátu ho vyzýval, aby hovořil stručně, na to ale stavař nepřistoupil.

„Jde o můj život, o moji pověst, musím se bránit. Nezlobte se, že je to dlouhé, nechci z toho dělat divadlo, ale strašně mi to ovlivnilo život. Je mi 74 roků a na konci mé kariéry zjišťuju, že jsem všechno dělal špatně,“ podotkl. Muži hrozí za nedbalostní obecné ohrožení až osmileté vězení.

Nová lávka

Nová lávka už na místě původní konstrukce stojí, zpřístupněna by měla být do konce letošního října. Vyjde na 128 milionů korun, pro město ji od loňského listopadu staví firma SMP CZ. Dopravu na místě zatím nahrazuje přívoz.

Město v roce 2018 vyplatilo každému ze zraněných 50 tisíc korun. Další peníze uhradila dvěma z poškozených pojišťovna. Vedení Prahy s ní uzavřelo dohodu, podle které dostali peníze ještě před skončením policejního vyšetřování. Výši odškodnění pojišťovna nesdělila.