Ekologičtí aktivisté pronikli do lomu Vršany u Mostu. Policie zadržela 115 lidí

Více než stovka ekologických aktivistů pronikla v sobotu dopoledne do uhelného lomu Vršany u Mostu, aby tam protestovala proti těžbě uhlí, jehož spalování je jednou z hlavních příčin změn klimatu. Policie zadržela 105 aktivistů k ověření totožnosti, protože se podle ní dopustili přestupku. V lomu zůstávají čtyři aktivistky ze skupiny Vzpoura koťátek, které v sobotu ráno obsadily rypadlo. Zhruba dvě stovky lidí pak v sobotu demonstrovaly před elektrárnou Počerady na Lounsku, která je největším odběratelem hnědého uhlí z lomu Vršany u Mostu.

Policisté aktivisty zadrželi, protože nereagovali na jejich výzvy, aby prostor opustili. „Byli zajištěni pro pravděpodobné neuposlechnutí výzvy úřední osoby, čímž se dopustili přestupku,“ uvedla mluvčí policie Jana Slámová.  

Skupina Sev.en Energy, která lom vlastní, chce po aktivistech vymáhat způsobenou škodu. Zatím její výši nevyčíslila. Aktivistky obsadily skrývkový stroj, který byl v chodu. Těžební společnost musela zastavit těžbu.

„Zdá se, že obsazení těžebního stroje se stává pro jistou skupinu mladých lidí formou zábavy. Důrazně upozorňujeme, že rypadlo není uzpůsobeno k volnému pohybu nezodpovědných osob a pohyb na něm je velmi nebezpečný,“ uvedla mluvčí těžební firmy Eva Maříková. 

Pro aktivisty je pozdě

Aktivisté vyšli po ránu z kempu u obce Okořín, který od čtvrtka organizuje hnutí Limity jsme my. Pochod kolem lomu Vršany byl nahlášený, asi stovka jeho účastníků se pak rozhodla k „aktu nenásilné občanské neposlušnosti“.

Aktivisté požadují co nejrychlejší „konec fosilního byznysu a bezodkladné uzavření nejstarších a nejšpinavějších uhelných elektráren, jako jsou například Počerady a Chvaletice,“ uvedli v sobotní tiskové zprávě krátce po vpádu do lomu. Dále požadují spravedlivou transformaci uhelných regionů a přechod na demokraticky vlastněné obnovitelné zdroje energie.

Vybrali jsme si lom Vršany z toho důvodu, že plánuje ukončit těžbu teprve v roce 2052, což je pro nás extrémně pozdě.
Pavel Solanský
mluvčí klimakepmu

Jiných osm protiuhelných aktivistek a aktivistů obsadilo rypadlo v lomu ve středu ráno a opustilo ho v pátek. Šlo o jiné rypadlo, které je v technologické stávce, nebylo tedy třeba přerušit těžbu.

Odpůrci těžby uhlí protestovali na velkorypadle v lomu ve Vršanech u Mostu i loni v říjnu.

Do konce roku bude stanoven postup útlumu těžby

O budoucnosti těžby uhlí jedná takzvaná uhelná komise, která se naposledy sešla v červnu v areálu elektrárny Prunéřov na Chomutovsku. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) tehdy uvedl, že do konce letošního roku komise stanoví postup útlumu těžby.

Komise se podle jejího člena Jana Rovenského (za Greenpeace) shodla na tom, že hlavním kritériem při útlumu elektráren by měly být jejich emise skleníkových plynů na jednotku vyrobené energie.

Ekologičtí aktivisté pronikli do lomu Vršany u Mostu
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK

Většina Čechů nechce závislost na uhlí

Podle průzkumu inovačního centra BIC Brno většina Čechů, 86 procent, by se ráda zbavila závislosti země na uhlí. Jako důvody uvádí především ničení krajiny a znečišťovaní ovzduší.

Ze studie vyplynulo, že 74 procent lidí souhlasí s tím, že je potřeba mít zdroje energie, které mohou nahradit současné uhelné elektrárny a zároveň budou šetrné k životnímu prostředí.

„Drtivá většina veřejnosti vidí v obnovitelných zdrojích řešení pro zlepšení životního prostředí a ničení krajiny povrchovými doly. Stavět lze na tom, že právě obnovitelné zdroje vnímá česká veřejnost jako zdroje pro budoucnost,“ uvedl Martin Sedlák, vedoucí projektového týmu a programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Limity jsme my. Ekologická iniciativa
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK
Ekologičtí aktivisté pronikli s transparenty do uhelného lomu Vršany
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK

Demonstrovalo se i před elektrárnou Počerady

Zhruba dvě stovky lidí demonstrovaly také před elektrárnou Počerady na Lounsku, která je největším odběratelem hnědého uhlí z lomu Vršany u Mostu. Demonstranti požadovali rychlé ukončení těžby uhlí a s ním i ukončení provozu podle nich nejšpinavější elektrárny Počerady. Demonstrace zakončila takzvané akční dny, které začaly ve čtvrtek, řekl organizátor protestu Luboš Pavlovič.

„Dnešní demonstrace před elektrárnou Počerady zakončila akční dny, které byly spojené s klimakempem a s různými akcemi občanské neposlušnosti,“ řekl Pavlovič. Podle něj by měla být elektrárna zavřena co nejdříve. „Do roku 2030 bychom byli rádi, aby se energie z uhlí přestala v celé České republice vyrábět úplně,“ dodal.

Demonstranti drželi transparenty s hesly „za budoucnost bez uhlí“ nebo „jsme ve stavu klimatické nouze.“ Akci společně svolalo 13 ekologických organizací.