Česko se připravuje na volby. Schází lidé do komisí, pomoci mají dobrovolní hasiči

Události: Česko se připravuje na volby (zdroj: ČT24)

Za měsíc budou Češi vybírat své zástupce do třinácti krajských zastupitelstev a také třetiny Senátu. Ve středu se začaly tisknout volební lístky a kompletní jsou i počty členů okrskových komisí. Podle odhadů resortu vnitra se letošní volby prodraží až o sto milionů korun. Města a obce už se začínají připravovat na nákup ochranných pomůcek.

Napříč Českem je potřeba obsadit asi třináct tisíc komisí a také zajistit náhradníky. Pomoci mají dobrovolní hasiči. „Dobrovolní hasiči vzhledem ke své struktuře mají poměrně plošné zastoupení v celé republice,“ nechal se slyšet náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.

Členové volebních komisí budou muset podepsat prohlášení, že nemají nařízenou karanténu a nejsou covid pozitivní. Školit se budou po menších skupinách. „Prezenčně budou školení jen předsedové a místopředsedové volebních komisí. Členové si budou tato školení streamovat,“ nastiňuje Mlsna.

V krajských volbách obvykle hlasuje kolem pětatřiceti procent voličů. Takovou účast před čtyřmi lety měla také obec Psáry. Starosta Milan Vácha (STAN) se obává, že letos kvůli koronaviru přijde k urnám méně občanů.

Vácha nyní řeší, jak připravit volební místnost tak, aby vyhovovala zpřísněným hygienickým opatřením. „Budeme regulovat příchod voličů, nicméně budeme stejně čekat na aktuální informace,“ předesílá.

  • Řádný termín krajských voleb a prvního kola voleb senátních: 2.–3. 10. 2020
  • V pátek 2. řijna jsou místnosti otevřeny od 14 hodin do 22 hodin
    V sobotu 3. října od 8 hodin do 14 hodin
  • Druhé kolo senátních voleb se uskuteční 9. a 10. října 2020. Místnosti budou opět otevřeny od 14 do 22 hodin v pátek a od 8 do 14 hodin v sobotu.
  • Lidé s koronavirem a lidé v karanténě budou moci hlasovat alternativně:
  • Drive-in hlasování (z auta): 30. září od 7 do 15 hodin
    Pobytová zařízení sociálních a zdravotních služeb v karanténě: 1. 10. od 7 do 22 hodin a 2. 10. od 7 do 18 hodin
    Přenosná volební schránka
    2. 10. od 7 do 22 hodin a 3. 10. od 7 do 14 hodin

Aby opatření splnil, už pořídil dostatek dezinfekce a ochranných prostředků pro komisi i voliče – konkrétně 2500 jednorázových roušek a 150 respirátorů. Členové volební komise budou sedět za plexiskly, která obec pořídila už na jaře.

S přípravou voleb začali i v Brně. Ve volební komisi v Brně-středu poprvé zasedne právnička Zuzana Posseltová. „Všimla jsem si, že je letos málo volebních komisařů, tak jsem se rozhodla, že tady tímto způsobem pomůžu,“ popisuje svou motivaci.

Podle mluvčí městské části Kateřiny Dobešové odříkali svou účast v komisích zejména senioři. „Pravděpodobně z důvodu, že se bojí o své zdraví,“ konstatuje Dobešová.

Volby z auta či u zvláštních komisí

Kvůli koronavirové pandemii letos ministerstvo vnitra představilo alternativní způsoby volby. Zvláštní stanoviště pro voliče nemocné a v karanténě bude ve středu 30. září v každém okresním městě. Krajské úřady vybraly místa, kam bude moci volič přijet autem a odevzdat hlas přímo z vozu. Tímto způsobem ale mohou volit pouze lidé s koronavirem nebo nařízenou karanténou. Na jiná infekční onemocnění se zákon nevztahuje.

Celý proces hlasování z auta bude trochu připomínat objednávku rychlého občerstvení. Místo sáčku se sendvičem ale půjde o obálku s hlasovacím lístkem. Tam, kde se volí do Senátu, dostane obálky dvě. „Určitě to bude dobrodružství, protože nikdo z nás neví o téhle práci vůbec nic,“ připouští úřednice magistrátu Hradce Králové a kandidátka na zapisovatelku Monika Komárková. Dodává ale, že obavy nemá.

90’ ČT24: Pravidla pro podzimní volby v Česku (zdroj: ČT24)

Seznamy voličů sestaví hygienici do večera 29. září. „Krajská hygienická stanice odevzdá seznamy osob, které jsou v izolaci nebo v karanténě krajskému úřadu,“ popisuje proces vládní zmocněnec pro vědu a výzkum Roman Prymula.

Hlasovací lístky ze zvláštních stanovišť se budou sčítat na hejtmanství. „Budeme pro ty účely vybaveny rukavicemi, také se uvažovalo o nějakém ionizátoru,“ říká Štěpánka Blažková z krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

V dalších třech dnech do konce voleb, tedy do soboty 3. října, objede zvláštní komise uzavřené pobytové ústavy a navštíví voliče nemocné či v karanténě doma. V obvodech s druhým kolem voleb do Senátu si komise činnost zopakují o týden později.