Už jedenáct obcí odmítá středočeskou část dálnice D3. Někteří jsou pro rozšíření silnice z Prahy do Tábora

Události ČT: Odpůrci středočeské dálnice D3 navrhují jinou variantu (zdroj: ČT24)

Třicet let už trvají dohady a spory kolem projektu dálnice D3, jde hlavně o její středočeskou část za šedesát miliard korun. Spolek Alternativa středočeské D3 opakovaně tvrdí, že jde o předraženou a ekologicky náročnou dálnici. Nahradit ji chce méně radikálním řešením, které by zahrnovalo obchvaty měst a hlavně modernizaci a rozšíření stávající silnice I/3 z Prahy do Tábora.

S odpůrci takzvané západní varianty dálnice D3 se ve středu sešel premiér Andrej Babiš (ANO). K žádným závěrům však strany nedospěly a domluvily si další schůzku. Podle Romana Andrese ze spolku Alternativa středočeské D3 měl Babiš zájem pochopit řešení, které spolek navrhuje. „Domluvili jsme se na pokračování jednání v průběhu října,“ uvedl.

Zhruba půlhodinové schůzky se vedle Babiše a představitelů spolku zúčastnil i generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Přes internet se připojil i ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). 

Lidé se obávají zhoršení životního prostředí

Zastavit realizaci tohoto úseku chce už jedenáct obcí, šest spolků a bezmála 1500 občanů. Obávají se zvýšeného hluku, výfukových plynů nebo znečištění vod. Nový úsek dálnice výrazně změní ráz některých oblíbených turistických cílů. Například Posázavskou stezku má mezi Lukami pod Medníkem a Kamenným Přívozem protnout most. 

Dálnice se má u Jesenice napojit na Pražský okruh, který se má rozšířit ze současných čtyř pruhů na osm. To se ale nelíbí místním. „Tady vznikne vlastně nejširší dálnice v České republice. Životní prostředí to určitě zhorší,“ řekl starosta Jesenice Pavel Smutný (STAN).

„Navíc samotná studie pořízená pro ministerstvo dopravy prokazuje již nyní překročení ekonomické výhodnosti dálnice o desítky procent – prostě se občanům ČR nevyplatí, snad s výjimkou dodavatelských firem a zainteresovaných osob,“ komentoval dále.

Premiér už loni k výstavbě dálnice řekl, že o ní rozhodla vláda už před dvaceti lety a že nelze vyhovět všem. Obcím tehdy ale slíbil, že se jejich připomínky budou prioritně řešit. Týkat by se to mělo například vody a hluku.

Vláda i kraj zatím změny odmítají

Připomínky k vedení dálnice se ale nezamlouvají například Středočeskému kraji. „Koncentrace lidí a obcí ve Středočeském kraji je tak velká, že kamkoliv posunete tu dálnici, tak zase budou mít problémy jiné obce. Já si myslím, že by bylo dobré nechat toto být a začít stavět,“ uvedl náměstek hejtmanky pro oblast životního prostředí a zemědělství Miloš Petera. Změny odmítá také Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

S velkou pravděpodobností se dá očekávat, že když ta příprava dálnice bude takhle pokračovat, bude končit někde u soudu.
Radek Mátl
ředitel ŘSD

Chystaný úsek dálnice D3 ve Středočeském kraji má být dlouhý šedesát kilometrů. Na už hotovou sedmdesátikilometrovou trasu v jižních Čechách se má napojit u obce Mezno. Z některých měst tak odvede zásadní část dopravy.

Pro některé obce problém, pro jiné pomoc

„Přes naše město jezdí 230 tisíc aut měsíčně, provoz na silnici 105 je v podstatě neúnosný. Pevně věřím tomu, že dálnice velkou část téhle dopravy sebere,“doufá starosta Jílového u Prahy Pavel Pešek (Volba pro město Jílové u Prahy).  

Dálnice D3 má spojit hlavní město s Českými Budějovicemi a hranicemi s Rakouskem. V provozu je teď 70 kilometrů dálnice mezi Meznem a Úsilným. Celá komunikace o délce 170 kilometrů by měla být podle premiéra Babiše hotová do roku 2028.

Havlíček: Úseky z Českých Budějovic do Rakouska se možná začnou stavět v příštím roce

To potvrdil také Karel Havlíček, který si podle svých slov dokáže představit, že se sveze autem z Prahy do Rakouska už po roce 2028. Uvedl to ve středu v pořadu ČT Události, komentáře. Podle něho má projekt dálnice blíže k dokončení zejména v jižní části, táhnoucí se od Českých Budějovic k rakouským hranicím.

„Poslední úseky se zde začnou stavět v příštím roce nebo v tom přespříštím a budou dokončeny v roce 2024 až 2025. Čekáme také na Rakušany, až dokončí výstavbu na své straně,“ řekl Havlíček. Dodal, že náročnější situace bude ve Středočeském kraji. Nepravomocné územní rozhodnutí k tamním pěti klíčovým úsekům dálnice by prý mělo být hotové v letech 2021 nebo 2022.

Samotná stavba by se měla spustit v roce 2024, dokončena by přitom měla být o čtyři roky později. S Havlíčkovým plánem na vybudování dálnic v pořadu však nesouhlasil poslanec a místopředseda podvýboru pro dopravu Ondřej Polanský (Piráti).

Události, komentáře: Karel Havlíček a Ondřej Polanský o stavbě dálnice D3 (zdroj: ČT24)

„Vnímám ten projekt ve středních Čechách za rizikový. Například oblast podél Jílového u Prahy je poddolovaná, plánují se tam hned tři tunely a projekt neodpovídá složitosti toho terénu. Horentní částka jedné miliardy za vystavěný kilometr se mi také nezdá v pořádku,“ nastínil.

Polanský v pořadu jako alternativní řešení navrhl dva kroky – dokončení rekonstrukce železnice mezi Českými Budějovicemi a Prahou a dostavění chybějících úseků D4 s tím, že by bylo nutné rovněž zvýšit kapacitu silnice I/3 od Miličína po její napojení na D1. Havlíček Polanského variantu odmítl, podle něho by modernizace silnice u Miličína nebyla efektivní.