Policie nezjistila manipulace v zakázce na opravu sídla Ústavu pro studium totalitních režimů

Policie odložila případ rekonstrukce budovy Ústavu pro studium totalitních režimů. Podle vyšetřovatelů nic nenasvědčuje manipulacím se zakázkou ani špatnému hospodaření. ČT to potvrdil dozorující státní zástupce. V souvislosti se zakázkou podal trestní oznámení předseda Rady ÚSTR Eduard Stehlík.

„Národní centrála proti organizovanému zločinu trestní řízení ve věci rekonstrukce budovy ÚSTR ukončila odložením věci s tím, že nejde o podezření z trestného činu a není namístě věc vyřídit jinak,“ sdělil ČT státní zástupce Jan Scholle.

Případ řešila policie od roku 2018, kdy na údajné nesrovnalosti kolem rekonstrukce sídla ÚSTR v pražské Siwiecově ulici upozornil Stehlík. Opravu budovy, kde sídlí i některá pracoviště Archivu bezpečnostních složek, totiž provázejí komplikace a cena oprav se oproti původnímu plánu značně navýšila.

Prodražená rekonstrukce

Původně měl být vyměněn jen plášť budovy, později bylo kvůli nízké pevnosti nosné ocelové konstrukce a jejímu nevyhovujícímu protipožárnímu opatření rozhodnuto o nahrazení železobetonovou konstrukcí. Podle odhadů měla rekonstrukce původně stát asi 140 milionů korun a hotova měla být loni. Termín byl později posunut na konec roku 2021.

Budova Ústavu pro studium totalitních režimů při rekonstrukci v roce 2018
Zdroj: Miloš Ruml/ČTK

Policisté tak začali zjišťovat, zda představitelé ÚSTR zakázku na opravu nezmanipulovali tím, že by například upřednostnili konkrétního uchazeče. Loni v listopadu kriminalisté zajistili v sídle ústavu i několik dokumentů.

Téměř po dvou letech prověřování je případ u konce. Podle policejních závěrů se komplikace spojené s opravami nedaly předvídat. „Šetřením policistů bylo zjištěno, že uzavření dodatků na vícepráce při plánované rekonstrukci bylo objektivně vynuceno zjištěním skutečného stavu budovy po převzetí stavby zhotovitelem, zejména nedostatečnou statikou budovy postavené v 70. letech 20. století a rozsáhlejším výskytem azbestu,“ upřesnil žalobce. Trestný čin se tak podle vyšetřovatelů nestal.