Silný vítr zranil děti na skákacím hradu, rozšířil požár na Příbramsku a lámal stromy

Vítr převrátil skákací hrad a rozšířil požár (zdroj: ČT24)

Většinu Česka ve středu zasáhl silný vítr. Místy lámal stromy a komplikoval dopravu. Šest dětí se zranilo, z toho jedno těžce, při pádu ze skákacího hradu v Chlumci nad Cidlinou v Královéhradeckém kraji. V Rožmitále pod Třemšínem na Příbramsku hoří hromada štěpky, hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu a zasahovat budou do noci. V Praze, většině Ústeckého a Středočeského kraje platí také výstraha před nebezpečím vzniku požárů.

V zábavním Fajnparku u Chlumce nad Cidlinou na Hradecku se po poledni převrátil skákací hrad. Zranilo se šest dětí ve věku od tří do 17 let. Jedno do nemocnice převezl vrtulník, oznámila mluvčí hasičů Martina Götzová. Provozovatel parku Roman Švec pro Českou televizi uvedl, že silný nárazový vítr vytrhl kotvení atrakce karabinami a popruhy k zemi, ta se pak zřítila. Událost vyšetřuje policie. 

Nejvážněji byl zraněn tříletý chlapec, který utrpěl těžké poranění hlavy, uvedl lékařský náměstek Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Anatolij Truhlář. Do hradecké fakultní nemocnice dítě převezl vrtulník. Při incidentu se lehce zranil také jeden dospělý, upřesnili policisté.

Ve fakultní nemocnici skončily i ostatní zraněné děti, u nichž většinou šlo o lehká či středně těžká zranění, například zlomeniny či oděrky. „Žádný pacient není v přímém ohrožení života,“ řekl Truhlář. Kromě vrtulníku záchranáři k události vyslali šest posádek. Odpoledne ve fakultní nemocnici zůstávaly dvě děti. Byly ve stabilizovaném stavu mimo ohrožení života, ujistil mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

Zprávy v 16: Vítr převrátil skákací hrad (zdroj: ČT24)

Pracovníci Fajnparku podle Švece s příchodem větru začali jednotlivé atrakce postupně vyfukovat, přičemž začali od těch menších, na které chodí menší děti. Skákací hrad se kvůli větru podle něj utrhl z úchytů těsně před uzavřením. „Snažili jsme se děti, které byly zabalené v hradu, vyprostit a vytáhnout ven,“ popsal Švec v ČT situaci po zřícení atrakce.

V době zborcení atrakce bylo ve Fajnparku podle Švece asi tisíc lidí. Následně byl uzavřen a návštěvníkům bylo vráceno vstupné. Opětovné otevření podle Švece záleží na počasí.  

V Rožmitále pod Třemšínem hoří hromada štěpky

V Rožmitále pod Třemšínem na Příbramsku hoří hromada štěpky. Kvůli silnému větru se oheň značně rozšířil a hasiči museli zvýšit poplachový stupeň z třetího na čtvrtý, tedy nejvyšší. Dle jejich mluvčí Terezy Fliegrové zasáhl oheň velkou plochu a před dvacátou hodinou stále nebyl pod kontrolou, nikdo ale není zraněný.

„Požár se částečně rozšířil i mimo areál,“ uvedla mluvčí. Na místo měl také zamířit vrtulník s termokamerou, jeho vzlet ale neumožnilo větrné počasí. Na místě pomáhá s rozebíráním hromady štěpky i zemědělská technika, konkrétně nakladače.

Hasiči se snaží ochránit okolní budovy, které jsou součástí tamějšího zemědělského areálu, na místě zasahují jednotky ze Středočeského i Jihočeského kraje. Podle Fliegrové budou s ohněm bojovat i v noci. Kvůli silnému dýmu zasahují v dýchacích přístrojích, pro obyvatele okolních obcí by ale nebezpečí představovat neměl, protože vítr kouř unáší směrem do polí.

V celém regionu zasahují další jednotky kvůli popadaným stromům i dalším haváriím způsobeným větrem.

V Rožmitále pod Třemšínem na Příbramsku vzplála hromada štěpky
Zdroj: ČTK/HZS Středočeského kraje

Problémy v Karlovarském kraji

V Karlovarském kraji hasiči na několika místech museli vyjet k popadaným stromům. Spadlý strom zastavil dopravu na trati z Bečova nad Teplou do Rakovníka a provoz stál také v úseku mezi Bečovem a Otročínem.

„Dnes jsme vyjížděli ke 13 událostem. Jednalo se většinou o spadlé stromy. V jednom případě se odchlípnul kvůli větru kousek plechové střechy. Nejde ale o vážné problémy, nevíme ani o nějakém zranění,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Od 10:00 do 15:00 eviduje dispečink středočeských hasičů přes stovku zásahů, z toho osm desítek se týká technické pomoci včetně odstraňování nebezpečných stavů, což jsou například poškozené střechy budov a podobně. Nejvíce výjezdů zatím evidují v okresech Praha-východ, Beroun a Benešov.

Výstraha ČHMÚ před požáry
Zdroj: ČHMÚ

Kvůli odklízení následků po větru měli hasiči už stovky výjezdů

Do středečních dvaceti hodin hasiči v celém Česku evidovali přes sedm stovek výjezdů. V Praze na Chodově a v Hloubětíně spadly stromy na zaparkovaná auta. V hlavním městě vítr komplikoval zásah u požáru strniště v Křeslicích nebo požár trávy v Radlické ulici.

Večer se problémy kvůli větru objevily podle Studené také na jihu Čech a Vysočině. „V okrese Písek museli hasiči evakuovat 50 osob z vlaku po nárazu do spadlého stromu,“ sdělila mluvčí hasičů Tereza Fliegrová.

Spadlý strom na několik hodin přerušil provoz na důležité železniční trati v západních Čechách mezi Pňovany a Vranovem u Stříbra. Omezení se dotklo lokálních spojů i expresních vlaků a pendolin směřujících do Mariánských Lázní. 

Šumavský národní park vyzval turisty, aby ve středu nechodili do lesů. Vzhledem k silnému větru na řadě míst hrozí pády stromů. Podle mluvčího NP Šumava Jana Dvořáka nelze vyloučit to, že na určitá omezení mohou turisté narazit i v následujících dnech. Především kvůli tomu, že na stezkách mohou ležet popadané stromy.

Vítr také přerušil dodávky proudu pro šestnáct tisíc domácností, přibližuje mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. „Nejhorší situace nastala ve 14 hodin, kdy dispečink ČEZ Distribuce evidoval 23 poruch na vedení vysokého napětí a další poruchy na napětí nízkém. Nejvíce poruch jsme řešily v kraji Středočeském, Královéhradeckém a Pardubickém,“ doplňuje. Poruchy se podle ní dařilo rychle odstraňovat. V 16 hodin bylo bez proudu už jen devět tisíc domácností a po 20. hodině pouze tisícovka.

Kvůli větru hrozí požáry

Meteorologové také upozornili na to, že trvající srážkově podprůměrné počasí prohlubuje sucho zejména v částech Ústeckého a Středočeského kraje. „Čerstvý vítr ve středu navíc zvýší riziko šíření případných požárů. Výraznější srážky zde očekáváme až v noci z pátku na sobotu 29. srpna,“ uvedl ČHMÚ.

Lidé kvůli hrozícím požárům nemají rozdělávat oheň v přírodě, zejména v lesích, ani vypalovat trávu. Nebezpečné je také odhazovat cigaretové nedopalky na zem, používat přenosné vařiče či jiné zdroje otevřeného ohně.