Schillerová odmítá požadavek měst a obcí. Chtějí dalších 13 miliard kvůli propadu příjmů

Události: Schillerová odmítá požadavek Svazu měst a obcí na dalších 13 miliard korun (zdroj: ČT24)

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) odmítá požadavek Svazu měst a obcí ČR na dalších třináct miliard korun. Radnice chtějí pokrýt propad příjmů a zhruba třináct a půl miliardy korun, které dosud od státu dostaly, podle nich nestačí. Ministryně nyní ale s dalšími penězi pro samosprávy nepočítá.

Svaz měst a obcí tento týden oznámil, že požádá vládu o dalších 13 miliard korun na pokrytí výpadků daňových příjmů obcí v souvislosti s koronavirem.

Stát už obcím poskytl na propad 13,4 miliardy korun. „Pokrylo to ale zhruba půlroční výpadek. Chceme proto otevřít debatu, že by bylo nejvhodnější, kdyby vláda dokázala vygenerovat stejné finanční prostředky a poslat nám je do konce roku,“ uvedl předseda svazu a kyjovský starosta František Lukl.

Podle něj mají obce připravené potřebné projekty. „Platí, že města jsou nejlépe hospodařící subjekty veřejné správy. Každá koruna od státu, která jim přijde, se mu vrací na DPH nebo odvodech. Z krize je nutné se proinvestovat,“ řekl Lukl k důvodům, kvůli nimž obce požádají stát o další podporu.

Například primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO) uvedl, že město mělo propad 300 milionů korun. „Díky kompenzaci jsme se dostali někam pod 200 milionů. Rozpočet máme přes dvě miliardy. Při optimistické variantě a při zahrnutí úspor v řádech desítek milionů se budeme v propadu pohybovat kolem deseti procent,“ uvedl.

Nevidím k tomu důvod, říká Schillerová

Ministryně financí ale s dalšími penězi pro samosprávy nepočítá. „Já rozhodně v tuto chvíli nevidím důvod, protože kompenzační bonus, my to máme spočítáno přesně, znamenal propad 5,5 miliardy. Poslali jsme 13,4 miliardy,“ argumentuje ministryně.

„Čili já myslím, že obce musí zapojit rezervy, které mají díky bezprecedentnímu výběru daní, které probíhalo v posledních letech,“ doplnila.

Obce argumentují nemožností plánovat nutné projekty a opravy. „Základní bolestí je momentálně finanční nejistota, jakým způsobem naplánovat a napnout rozpočty na příští rok, protože nevíme očekáváné příjmy z rozpočtového určení daní, národní dotační tituly ani evropské peníze,“ říká výkonná ředitelka Svazu měst a obcí ČR Radka Vladyková.

S tím se potýká i Sychrov na Liberecku. Se zhruba 220 stálými obyvateli se stará o dvanáct kilometrů silnic, ve správě má také pět mostů a dvě lávky. „Podařilo se už dva mosty opravit, ten poslední před rokem v řádu čtyř milionů korun, takže na to ještě máme. Musíme ještě doplatit dva miliony půjčku,“ přiblížila starostka Jaroslava Kvapilová (SNK Sychrov).

Peníze v rozpočtu chybí na opravy dalších mostů. Jeden z nich vede k základní škole, v současnosti už na něj nesmí nákladní auta. „Nemůžou tam přejet popeláři, nemůže tam přejet sanita, přivézt uhlí, odvézt odpady,“ popisuje starostka související problémy.

Sychrov dostal kompenzaci od státu ve výši zhruba čtvrt milionu korun. Podle starostky ale obec tratila až čtyřikrát tolik. Další peníze by proto velmi uvítali.