První Šteinovo odvolání z čela vojenské pojišťovny bylo neplatné, rozhodl soud

Odvolání bývalého ředitele Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) Karla Šteina v září 2016 bylo neplatné. Pravomocně tak rozhodl Vrchní soud v Praze. Informaci ČT zjistila z justiční databáze. Podle rozsudku soudu první instance nebyla správní rada pojišťovny v době jeho odvolání usnášeníschopná, což nyní potvrdil i vrchní soud. Štein byl odvolán kvůli podezření z možného ovlivňování veřejných zakázek na propagaci VoZP. Za to minulý týden Šteina nepravomocně potrestal Obvodní soud pro Prahu 9. A to tříletou podmínkou s pětiletým odkladem.

„Rozhodnutí soudu I. stupně potvrzeno,“ píše se ve zkráceném usnesení v justiční databázi. Vrchní soud v Praze zatím případ bývalého ředitele VoZP komentovat nechce, dokud nebude rozhodnutí doručeno účastníkům řízení. Svým rozhodnutím ale potvrdil rozsudek Městského soudu v Praze, který loni v srpnu prohlásil odvolání za neplatné.

Exředitel VoZP Karel Štein už v době odchodu tvrdil, že odvolání bylo nezákonné. Správní rada ho tehdy odvolala zejména díky hlasům zástupců z ministerstva obrany a financí, které vedlo hnutí ANO. Zástupci zdravotnického resortu, tehdy ve správě ČSSD, se na protest zasedání neúčastnili.

„Bývalý generální ředitel Štein byl poprvé odvolán 23. září 2016. Dne 7. srpna 2017 podal žalobu k Městskému soudu Praha na určení neplatnosti rozhodnutí Správní rady VoZP ČR o jeho odvolání. Důvodem neplatnosti mělo údajně být, že správní rada nebyla usnášeníschopná. Právoplatně a nezpochybnitelně, a to uznává i Karel Štein, byl odvolán 25. listopadu 2016,“ uvedl po vynesení loňského nepravomocného rozsudku mluvčí pojišťovny Josef Křivánek. Vracet se podle něj proto Štein nemá kam.

Podmínka za ovlivňování veřejných zakázek na propagaci

Štein vedl pojišťovnu od roku 2009. V roce 2016 byl odvolán kvůli podezření z možného ovlivňování veřejných zakázek na propagaci VoZP. Za to ho minulý týden nepravomocně odsoudil Obvodní soud pro Prahu 9.

Ten ho potrestal tříletou podmínkou s pětiletým odkladem. Dalším třem obžalovaným, kteří se podle státní zástupkyně podíleli na manipulování se zakázkami či uplácení generálního ředitele, uložil soud také podmíněné tresty.

Podle obžaloby způsobila čtveřice pojišťovně škodu přes devět milionů korun. Třem obviněným soud také uložil peněžité tresty.