Odvolaný náměstek financí Pros přechází na ministerstvo zahraničí

Vedení sekce informačních technologií na ministerstvu zahraničí se dočká nového vedení. Stane se jím bývalý náměstek ministra financí Martin Pros. V budoucnu by měl řídit ekonomicko-provozní záležitosti ministerstva. Prose koncem května odvolal ministr financí Andrej Babiš poté, co náměstek jménem úřadu požádal Českou národní banku o prověření možných manipulací s pražskou mezibankovní sazbou PRIBOR. Podle serveru Neovlivní.cz ve čtvrtek navíc odvolal svého prvního náměstka Lukáše Wagenknechta.

Pros ve funkci nahradí kariérního diplomata Vladimíra Zavázala, který na ministerstvu zůstane jako ředitel odboru administrativy a zpracování informací. V rámci plánované reorganizace instituce by se Pros měl v řádu týdnů stát náměstkem pro ekonomiku, do jehož agendy budou spadat informační technologie, správa majetku, rozpočty či účetnictví.

Zavázal neúspěšně usiloval o post státního tajemníka na ministerstvu zdravotnictví. Údajně by měl v budoucnu vyjet do zahraničí jako velvyslanec podobně jako jiný dosluhující náměstek na ministerstvu zahraničí Rudolf Jindrák. Ten se přesune jako poradce premiéra Bohuslava Sobotky na úřad vlády a na konci roku by měl vystřídat velvyslankyni na Slovensku Livii Klausovou.

Na ministerstvu financí měl Pros na starosti oblast mezinárodních vztahů. Babiš odůvodnil jeho odvolání ztrátou důvěry. Prosovi vytkl, že ho o svých krocích předem neinformoval. Za žádost k ČNB o prověření podezření na možnou manipulaci pražské mezibankovní sazby PRIBOR předtím Babiš Prose kritizoval, podle ministra tím poškodil pověst bankovního trhu. Sazba PRIBOR má vyjadřovat, za kolik si banky půjčují mezi sebou.

Centrální banka už dříve uvedla, že nemohla zahájit dohledové šetření, protože od Prose nedostala žádné relevantní informace. Podle Babiše pak guvernér ČNB Miroslav Singer v oficiálním dopise zaslaném na ministerstvo financí podezření ohledně machinací s PRIBOR vyvrátil.

Prvnímu náměstkovi Lukáši Wagenknechtovi nabídl pozici politického náměstka, tu ale Wagenknecht již dříve odmítl. Informuje o tom server Neovlivní.cz s odvoláním na nejmenovaný zdroj. "Jsem v Bruselu, nebudu se k ničemu vyjadřovat,„ sdělil serveru Wagenknecht, kterého na ministerstvo přivedl právě Babiš. “Ministr si náměstka pozval na čtvrtek a tam mu to oznámil. Odvolací dekret už byl podepsaný, nabídku na politického náměstka Wagenknecht zatím nepřijal," cituje server zdroj z ministerstva.

Pros o prošetření mezibankovní sazby požádal písemně v dubnu. V dopise adresovaném Singerovi psal o znepokojivých zprávách ohledně sazby PRIBOR, z nichž nejzávažnější prý zahrnuje rovněž obavy z manipulace. Případná manipulace se sazbou přitom podle Prose mohla způsobit zkreslení kurzů dluhopisů a ovlivnit i cenu některých hypoték.