Zdravotníci v sociálních službách dostanou odměny kvůli koronaviru. Ministerstvo vypsalo dotační program

Zdravotníci v sociálních službách dostanou mimořádné odměny za práci v době koronavirové epidemie. V zařízeních s karanténou bude odměna činit 235 korun za hodinu, jinde 59 korun za hodinu. Ministerstvo zdravotnictví v úterý vypsalo dotační program. Informovala o tom jeho mluvčí Gabriela Štepanyová.

Mimořádné odměny získají zdravotníci za práci ve ztíženém prostředí od 13. března do 31. května. „Zaměstnanci zařízení, kde se nákaza objevila, tak zpětně dostanou průměrně o 40 tisíc měsíčně navíc, a pracovníci zařízení, kde koronavirus sice nebyl, ale i tak zde riziko nákazy existovalo, deset tisíc měsíčně navíc,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

O dotace na mimořádné odměny mohou poskytovatelé sociálních služeb a kraje za své příspěvkové organizace žádat od 21. července do 21. srpna. Formuláře jsou na webu ministerstva.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) zase řekla, že odměny za práci v době koronavirové epidemie dostane zatím 93 400 pracovníků sociálních služeb. Peníze by měli mít v červencové výplatě. Zaměstnavatelům, kteří o dotace na odměňování požádali, ministerstvo práce poslalo finance na účty.

Podle ministryně v sociálních službách pracuje 144 838 lidí. Z nich 2960 je v zařízeních, kde se vyskytla koronavirová nákaza. Resort už dřív sdělil, že o dotace na odměny žádalo 1653 z 2163 poskytovatelů péče, tedy 76 procent. Celkem obdrží 2,03 miliardy korun.