Ráno bylo rekordně chladné, na Šumavě mrzlo

Studio 6: Počasí (zdroj: ČT24)

Pondělní ráno bylo na několika místech v Česku rekordně studené. Nejchladnější ráno pro 13. červenec v historii měření zaznamenali v Brodě nad Dyjí, Průhonicích, Žatci, Doksanech a na Sněžníku. Teploty se pohybovaly většinou kolem pěti stupňů Celsia.

Vůbec nejnižší teploty naměřili v pondělí ráno meteorologové na Šumavě, kde na Kvildě – Perle v Jezerní slati teplota klesla 3,5 stupně Celsia pod bod mrazu. Jde o nejnižší teplotu pro tento den za 34 let měření na této stanici. Český hydrometeorologický ústav to uvedl na Facebooku.

Teploty klesly pod nulu i v neděli ráno, pondělí ale bylo ještě o něco chladnější, a to zejména kvůli tomu, že se nevytvořilo takové množství mlh jako v předchozí den.

V pátek přitom Česko zaznamenalo zatím nejteplejší den letošního roku a na šesti místech padly teplotní rekordy. Nejtepleji bylo v Brodě nad Dyjí, kde meteorologové naměřili 34,2 stupně. V sobotu se ochladilo. Nedělní ráno pak bylo mrazivé také v Krušných horách nebo na Jizerce.

V polovině týdne přijde studená fronta

Zatímco ještě v pondělí a v úterý má být na území České republiky polojasno s teplotami nad 20 stupňů, ve středu přijde studená fronta. „V úterý se mohou objevit lokální přeháňky, během středy, čtvrtka a pátku by mělo pršet na většině území,“ uvádí meteoroložka ČT Marie Odstrčilová.

Na konci týdne by se ale mělo začít vyjasňovat. „V pátek sice ještě bude pršet a teploty nebudou příliš vysoké, od soboty začne postupně deště ubývat. V sobotu by teploty měly být 21 až 25 stupňů Celsia,“ dodává meteoroložka.