V pátek se teploty vyšplhají nad třicet stupňů, o víkendu se ale opět ochladí

Události: Po chladnějších dnech se do Česka vrátí tropy (zdroj: ČT24)

V Česku bude v pátek vedro a zejména ve středních a jižních Čechách a na jihu Moravy budou teploty odpoledne místy překračovat 31 stupňů Celsia. Postupně bude od západu přibývat oblačnost a na většině území Čech a na Českomoravské vrchovině se vyskytnou bouřky, které budou ojediněle silné a doprovázené silným větrem a krupobitím.

„Před studenou frontou, která bude v pátek postupovat přes naše území k východu a začne se vlnit, k nám bude vrcholit příliv teplého vzduchu od jihu až jihozápadu,“ uvedli meteorologové.

S tropickými teplotami podle nich mají počítat zejména lidé v Praze a Středočeském, Jihočeském a Jihomoravském kraji. Nejvyšší maxima kolem 33 stupňů meteorologové čekají na jihu Moravy.

Předpověď počasí na pátek
Zdroj: ČT24

V pátek odpoledne a večer se v Čechách s výjimkou severozápadu a na Českomoravské vrchovině očekávají bouřky. Vítr při nich může v poryvech dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů v hodině a může lámat větve. Zároveň hrozí kroupy, blesky a ojedinělé rozvodnění malých toků a zatopení níže položených míst od přívalového deště.

O víkendu se ochladí

V noci na sobotu bouřky přejdou podle meteorologů do trvalejších srážek, které mohou být druhý den hlavně ve východní polovině Česka i vydatné. V sobotu bude oblačno až zataženo, na většině území se bude vyskytovat déšť nebo přeháňky, na Moravě a ve Slezsku i vydatnější srážky a zpočátku ojediněle bouřky.

Od severozápadu pak bude srážek postupně ustávat. Nejnižší noční teploty budou 16 až 12 stupňů, na východě a jihovýchodě kolem 17 stupňů. Přes den bude maximálně 21 stupňů, při trvalejších srážkách kolem 16 stupňů. 

V neděli už bude zase naopak jasno až polojasno, na východě zpočátku oblačno až zataženo. Ráno se mohou vyskytnout ojediněle mlhy. Během dne bude polojasno až oblačno a ojediněle, na severu a severovýchodě se mohou místy objevit přeháňky. Nejnižší noční teploty budou 11 až 7 stupňů. Nejvyšší denní teploty dosáhnou stejně jako v sobotu 21 stupňů.