Ve východních Čechách hrozily dopoledne záplavy, výstraha se však nenaplnila

Kvůli zvýšenému odtoku vody platila i ve středu dopoledne výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před povodněmi hlavně ve východní části Čech.  Ta však kolem poledne přestala platit a k záplavám tentokrát naštěstí nedošlo.

V Pardubickém kraji platila výstraha s extrémním stupněm nebezpečí od 08:30 do 11:30. Vysoký stupeň nebezpečí platil i na Kostelecku a Chrudimsku. Na Orlici, Tiché Orlici, Novohradce a Chrudimce byl druhý povodňový stupeň, přičemž Orlice v Týništi a Novohradka v Úhřeticích byly na hranici druhého a třetího stupně. 

Řeky se rozvodnily už po pondělním vydatném dešti, zejména ve východní části České republiky. V noci na úterý platil na několika místech třetí povodňový stupeň, v úterý dopoledne ale hladiny opadly.

Toky v Olomouckém kraji klesly

V Olomouckém kraji platil dopoledne první povodňový stupeň už jen na Blatě v Klopotovicích na Prostějovsku. Hladiny ostatních řek a menších toků, které se rozvodnily po pondělním dešti, klesly pod tuto hranici a vrátily se do normálních stavů. Vydatné deště dosud komplikovaly pátrání po šestadvacetiletém vodákovi, který je nezvěstný od nedělního podvečera. U Moravičan na Šumpersku jej strhl proud při splouvání Moravy na kanoi.