Státní zástupce zrušil stíhání ženy za poplašnou zprávu o karanténě Litvínova

Státní zástupce zrušil trestní stíhání ženy, kterou policie na konci března obvinila z šíření poplašné zprávy o celoplošné karanténě Litvínova. Vzhledem k nouzovému stavu osmatřicetileté ženě hrozilo osm let vězení.

Podle policie měla žena vytvořit na svém mobilu hlasovou zprávu o tom, že má informaci o zásahu policie a hygieniků v litvínovské restauraci a že je pravděpodobné, že celý Litvínov bude v karanténě. Podle policie tak žena způsobila vážné znepokojení obyvatel tím, že šířila nepravdivou informaci.

Státní zástupce se ale s názorem policie neztotožnil a stíhání zrušil. „V jednání ženy nebyly naplněny znaky trestného činu šíření poplašné zprávy, nicméně věc je nadále v prověřování. Nikdo další nebyl v případě obviněn a v současné době probíhají další výslechy zúčastněných osob,“ uvedla pro ČT mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková.

Hlasovou zprávu o chystané karanténě Litvínova odeslala žena přes messenger asi v polovině března několika kamarádkám, přes něž se nahrávka dostala k dalším lidem.

Závažnost šíření poplašené zprávy byla podle policie umocněna především trvajícím nouzovým stavem, který vyhlásila česká vláda v reakci na epidemii koronaviru. Z toho důvodu také ženě hrozil v případě prokázání viny přísnější trest vězení od dvou do osmi let.

„Jednání se měla osmatřicetiletá žena dopustit v době nouzového stavu. Způsobila vážné znepokojení obyvatel tím, že šířila nepravdivou informaci,“ uvedla na konci března Světláková. Trestní zodpovědnost dalších zúčastněných osob policie stále prověřuje.