Poslanci odhlasovali rychlejší výstavbu silnic a častější peněžité tresty místo vězení

Soudy budou moci častěji ukládat peněžité tresty místo krátkodobých trestů vězení, v rámci vládní novely trestního zákoníku to schválila sněmovna. Poslanci v pátek také odhlasovali novelu zákona, která by měla zkrátit přípravu staveb dopravní a další infrastruktury. Stát by tak díky úpravě takzvaného liniového zákona mohl snáze získávat pozemky pro dálnice a železnice.

Poslanci schválili novelu, podle které budou moci soudy častěji ukládat peněžité tresty místo krátkodobých trestů vězení. Návrh sněmovnou prošel jako součást vládní novely trestního zákoníku. Doplnili do ní tak ustanovení, které má rozšířit možnosti dohody o vině a trestu tak, aby se mohla týkat i závažnějších trestných činů. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) s tím souhlasila. Novelu nyní dostane k projednání Senát.

Předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek krátce před hlasováním stáhl návrh, podle něhož za komerční šíření propagandistických předmětů nacismu a podobných hnutí mělo hrozit až osm let vězení. Bartošek to zdůvodnil tím, že horní sazba vězení by s ohledem na doporučení expertů měla být stanovena na šest let vězení, což by v rámci nynější novely z procedurálních důvodů nebylo možné změnit. Úpravu chce proto Bartošek vtělit do další novely trestního zákoníku. Navrhovaná změna je reakcí na prodej kalendářů, triček nebo hrnků s portréty představitelů nacistické třetí říše.

Rychlejší výstavba infrastuktury

Novela zákona o liniových stavbách má umožnit státu stavět dálnice a železnice okamžitě poté, co získá přístup k potřebným pozemkům v rámci stavebního povolení. Tento postup budou moci uplatnit jen takzvaní oprávnění investoři, tedy hlavně státní organizace, jako jsou Ředitelství silnic a dálnic nebo Správa železnic.

Opoziční Piráti chtěli zákon zamítnout, se svým návrhem ale neuspěli. Podle nich je velká část navrhovaných opatření nedostatečně zdůvodněná. V současné době trvá příprava velkých dopravních staveb až 13 let. Někteří opoziční politici však tvrdí, že průtahy jsou hlavně důsledkem pomalého a nekonstruktivního přístupu státní správy.

Slepice

Dolní komora v pátek jednala také o novele zákona na ochranu zvířat proti týrání, do níž chtějí opoziční Piráti vložit zákaz chovu slepic v klecích. Proti zákazu se již dříve vyslovil ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Podle něj by to znevýhodnilo české drůbežáře proti dovozům z jiných zemí. Poslanci o zákonu ale v pátek nerozhodli, k jeho projednávání by se měli vrátit příští týden.