Soud opět projedná mzdu exředitele Pražské strojírny. Podle starších rozsudků bral sto tisíc neoprávněně

Nejvyšší soud (NS) vyhověl dovolání exředitele Pražské strojírny Vladimíra Říhy a zrušil rozsudky, podle kterých bral šéf městské firmy neoprávněně stotisícovou mzdu. Říha inkasoval dvě odměny – jako ředitel firmy a jako předseda představenstva. Soudy ale prohlásily ředitelskou pracovní smlouvu za neplatnou. Podle NS se ale obě funkce překrývaly, takže místo dvou smluv mohlo jít jen o jednu smlouvu a její dodatek. Jestli má Říha nárok na doplacení náhrady mzdy, musí znovu posoudit Městský soud v Praze.

Říha se žalobou domáhal vyplacení sto tisíc korun a úroků, tedy částky, kterou mu měla firma dlužit jako mzdu za únor roku 2017. Tehdy byl Říha odvolán z jejího představenstva. Statisícovou měsíční odměnu mu zaručovala pracovní smlouva na funkci generálního ředitele firmy spadající pod pražský dopravní podnik. Zároveň bral jako předseda představenstva základní mzdu 14 tisíc korun měsíčně.

„Byla-li na činnosti spadající do působnosti statutárního orgánu uzavřena souběžně smlouva o výkonu funkce i ‚pracovní smlouva', je nutné na ‚pracovní smlouvu' pohlížet jako na dodatek, respektive součást smlouvy o výkonu funkce,“ uvedl NS, který zrušil předchozí rozsudky Městského soudu v Praze a Obvodního soudu pro Prahu 9. Případ vrátil k novému posouzení.

Exředitel čelí trestnímu oznámení

Vedení strojírny, které nastoupilo po Říhově odchodu, na něj podalo trestní oznámení kvůli neoprávněnému nákupu brousicího stroje za víc než sto milionů. Policie ho stále prověřuje, nikoho ale zatím neobvinila. Podle závěru hloubkového auditu ve firmě také management v době Říhova vedení utrácel miliony ve snaze expandovat do zahraničí, na tržbách firmy se to ale neprojevilo.

Pražská strojírna mimo jiné pro dopravní podnik vyrábí a opravuje tramvajové koleje a výhybky.