Syn s matkou podvedli stovky dlužníků. Soud jim uložil šest a čtyři roky vězení

Soud uložil šest let vězení Martinu Vaňkovi, který podle obžaloby podvedl několik set zadlužených lidí. Jeho matku Jarmilu potrestal čtyřmi lety za mřížemi. Verdikt, podle nějž dvojice způsobila škodu 3,5 milionu korun, není pravomocný.

Syn s matkou slibovali dlužníkům, že vyřeší jejich problémy, ve skutečnosti je ale ještě více zadlužili. Vyučený zahradník a samozvaný finanční poradce Vaněk se hájil tím, že chtěl lidem pomoct a dosáhnout toho, aby spláceli všem věřitelům pravidelně, a to alespoň po malých částkách.

„Tento příběh je o tom, jak chudáci do ještě větší bídy přišli,“ podotkl předseda senátu středočeského krajského soudu Jiří Wažik. „Obžalovaní uvedli poškozené nepochybně v omyl, protože v nich vzbudili představu, že budou jednat s jejich věřiteli a dohodnou s nimi konsolidaci dluhů. Za to jim poškození platili provizi,“ shrnul.

Vaňkovi však věřitelům zaslali jen své plné moci k zastupování, které navíc věřitelé často vůbec neuznali. Potom některým z nich přeposílali jen menší částky z peněz získaných od dlužníků, dalším neposílali nic. Většinu peněz si nechávali.

Podvodníci si často vybírali dlužníky ve vysokém věku

Státní zástupce vinil dvojici ze 404 skutků. Soud ji ve 49 bodech obžaloby zprostil, protože se trestnou činnost nepodařilo prokázat. Zároveň ale Vaňkovým přičetl dalších 114 obdobných skutků, za něž už byli pravomocně odsouzeni dříve k podmíněným trestům. Většině podvedených lidí má dvojice podle rozsudku nahradit způsobenou majetkovou škodu.

Vaňkovi verbovali klienty v letech 2009 až 2014 prostřednictvím letáčků a inzerátů v denících Blesk a Aha a také díky dopisům adresovaným konkrétním lidem. Vaněk totiž dříve pracoval u firmy poskytující nebankovní půjčky a získal tam seznam dlužníků, které následně obesílal se svou nabídkou. Soudce poukázal na to, že si podvodníci často vybírali dlužníky ve vysokém věku, řadě z nich bylo přes 70 let.

Státní zástupce původně stanovil způsobenou škodu na 5,3 milionu, za což by Vaňkovým hrozil až desetiletý trest. Po přepočítání a snížení výše škody mohl soud ukládat trest ve výši dvou až osmi let.

Čtyřiačtyřicetiletý Vaněk dříve vypověděl, že si u každého klienta účtoval měsíční paušál 600 až 800 korun. Většina z těchto peněz šla podle něj na provoz poděbradské kanceláře a administrativní úkony, takže si měsíčně vydělal 10 až 15 tisíc korun. Stejné peníze údajně dostávala i jeho matka. Dále uvedl, že klientů měl přes sedm tisíc.

Svou pětašedesátiletou matku, důchodkyni a vyučenou švadlenu, bránil Vaněk tím, že mu jen vyřizovala poštu a rozhodně nekomunikovala s žádnými klienty. Někteří poškození však tvrdili opak. Vaněk to vysvětloval tím, že telefonoval tak moc, až se mu změnil hlas, a mohl pak při telefonickém hovoru znít jako matčin.

Své finanční poradenství nicméně Vaněk provozoval na matčinu živnost a žena také podepisovala smlouvy s klienty. „Organizátorem a hlavou činnosti byl bezpochyby obžalovaný Vaněk, který byl autorem inzerátů i smluv. Roli obžalované Vaňkové ale nelze bagatelizovat pouze na formální podepisování smluvní dokumentace,“ řekl k tomu soudce.

Obžalovaní v úterý k soudu nedorazili. Advokát Vaňkové, pro kterou i státní zástupce navrhoval jen podmíněný trest, se proti verdiktu na místě odvolal. Právník jejího syna si stejně jako státní zástupce ponechal ohledně odvolání lhůtu na rozmyšlenou.