Soud začne projednávat případ utonutí chlapců v jezeře Lhota, obžalovanými jsou jejich rodiče

Mělnický soud začne ve středu projednávat případ utonutí dvou vietnamských chlapců v jezeře Lhota u Prahy. Neštěstí se stalo v srpnu 2018, obžalovanými jsou podle policie rodiče chlapců. Obžaloba je viní z toho, že nechali nezletilé bez náležitého dozoru, řekl mluvčí mělnického soudu Jindřich Špergl.

„Obžaloba Okresního státního zastupitelství v Mělníku byla podána celkem proti třem osobám, které jsou obviněny z toho, že jinému z nedbalosti způsobily smrt tím, že porušily důležitou povinnost vyplývající z jejich postavení a uloženou jim podle zákona,“ řekl Špergl.

Chlapci se na přírodním koupališti utopili předloni 2. srpna. Ve vodě je našli potápěči asi po dvou hodinách od nahlášení, že zmizeli. Případ vyvolal velkou pozornost, neboť podle některých médií personál areálu otálel s pomocí rodičům, kteří děti hledali, matkám dětí prý nikdo nevěnoval pozornost. Ředitel areálu Robert Nedvěd to tehdy odmítl.

Policejní mluvčí Lucie Nováková již dříve řekla, že kriminalisté navrhli obžalovat právě rodiče chlapců. Podle Novinek.cz jde o dvě matky a jednoho otce, to ale mluvčí nepotvrdila.

Několik dní po tragédii se na koupališti sešlo asi 150 lidí na pietní akci za utonulé chlapce. Kolem dřevěného kříže u lesní cesty účastníci položili květiny a svíčky. Hrála harmonika, někteří lidé tiše zpívali a podle vietnamského zvyku házeli na pietní místo hrsti rýže.