Pandemie přinese duševní problémy i změnu zdravotnictví, shodli se v debatě experti

Mimořádný pořad ČT24: Země v nouzi – ponaučení z krize (zdroj: ČT24)

Další díl mimořádného pořadu Země v nouzi rozebíral dopady koronavirové pandemie na tuzemské zdravotnictví. Pozvání přijali ředitel Všeobecné fakultní nemocnice David Feltl, děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Aleksi Šedo, primářka Cesty domů Irena Závadová, ředitel Centra pro rozvoj klinických kompetencí Petr Štourač, klinický psycholog Radek Ptáček či student 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy David Varyš. Pohledy ze zahraničí přidali virolog Tomáš Cihlář, plastický chirurg Bohdan Pomahač nebo americký psycholog Philip Zimbardo. Diskuzi moderoval Daniel Stach.

Jedním z dominantních témat diskuze bylo zapojení studentů medicíny během vrcholu koronavirové krize v tuzemsku. Hosté se shodli na tom, že studenti ohromně pomohli. „Doteď někteří z nich dobrovolničí a do toho zvládají výuku,“ oceňuje Šedo.

„Pro nás to byla neocenitelná zkušenost. Bylo mi opravdu velkou ctí,“ přidává se Štourač. A pochvalná slova měl pro mediky i Feltl: „Přineslo to poznání, že budoucí generace může být fajn.“

Pro zdravotníky pandemie covidu-19 znamenala obrovskou výzvu a otestovala nejen jejich fyzické, ale i psychické síly. Ptáček upozorňuje na to, že je potřeba o duševní zdraví lékařů dbát. „Morální dilema je v Česku naprosto zanedbáno. Vnitřní etický aspekt lékaře, že žije s nějakým rozhodnutím, neřešíme vůbec,“ podotýká.

Pandemie koronaviru je veliký experiment, který na společnosti příroda dělá, míní Zimbardo. Mnoho lidí podle něj bude trpět duševními nemocemi a mnoho lidí se s něčím takovým potká vůbec poprvé, odhaduje.

Psychicky složitou situaci zažívali kvůli opatřením a sociální izolaci například klienti hospiců a jejich bližní. Závadová věří, že nabrané zkušenosti budou ve výsledku pozitivní. „Ukazuje se, že rodiny zvládnou neuvěřitelné věci,“ konstatuje s tím, že si museli zvyknout na spoustu nových metod, jak zůstat v kontaktu se svými umírajícími blízkými.

Pandemie podle Pomahače přinese změny ve zdravotnictví, kupříkladu pokrok ve virtuální medicíně. Pacient už nebude vždy chodit k lékaři, ale navštíví ho on-line za pomoci webkamery. „Každý pacient by raději čekal doma, než aby seděl v čekárně,“ shrnuje plastický chirurg, který odhaduje, že až třetině pacientů by takové vyšetření stačilo.