Koronavirus zavřel skoro všechny školky. Děti se do většiny z nich vrátí ještě v květnu

Koronavirus zavřel většinu školek (zdroj: ČT24)

Až 95 procent mateřských škol zavřelo podle České školní inspekce v březnu a dubnu v souvislosti s opatřeními proti koronaviru. Žádným způsobem jich provoz neomezilo jen zhruba jeden a půl procenta, i v nich se ale snížila docházka dětí přibližně na polovinu. Obnovit provoz by mohly většinou v druhé polovině května. Za necelé dva týdny se otevřou třídy také pro první stupeň základních škol.

Na rozdíl od ostatních stupňů škol vláda kvůli šíření koronaviru 11. března školky plošně nezavřela, rozhodnutí o jejich provozu nechala na zřizovatelích. Ministerstvo školství jim doporučilo provoz přerušit. Otevřených pak zůstalo kolem pěti procent mateřinek.

Zřizovatelé podle inspekce iniciovali zavření hlavně větších školek. Menší mateřské školy se zavřely často proto, že do nich rodiče přestali posílat děti. Omezený provoz zůstal převážně v zařízeních s vyšším počtem dětí.

Kolem 75 procent mateřských škol podle vyjádření svých ředitelů pravidelně rodičům na dálku nabízelo rozvojové aktivity pro děti. „Neposkytování pravidelné nabídky rozvojových aktivit ředitelé škol zdůvodňovali zejména nízkým zájmem ze strany rodičů, technickými obtížemi při využívání digitální techniky nebo nedostatečnými digitálními kompetencemi pedagogů,“ uvedla inspekce.

Podle inspektorů se rovněž ukázalo, že jsou školky nedostatečně vybavené digitální technikou. Pro čtvrtinu to představuje zásadní překážku pro on-line vzdělávání. Většina nemá kvalitní počítače nebo notebooky, případně jim chybí kvalitní internetové připojení. Kolem sedmi procent ředitelů školek uvedlo, že učitelky nemají dostatečné dovednosti pro práci s počítačem.

Za dva týdny se do lavic vrátí i žáci na prvním stupni

Obnovit provoz by podle inspekce mohla většina školek v druhé polovině května. Otevřít by se měly i základní školy. Předběžné propočty asociace jejich ředitelů počítají s tím, že se vrátí zhruba polovina žáků. V posledních dnech ale část rodičů mění názor a děti nejspíš nakonec nechá doma. Třeba kvůli nastavení výuky.

„Ve chvíli, kdy rodiče zjistili, že jejich dítě nebude učit třídní učitel, jejich zájem výrazně poklesl. V podstatě zůstali jen rodiče, kteří musí do práce a děti pošlou, protože jim nic jiného nezbývá,“ popsal prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý.

Zároveň ale přiznal, že i díky tomu ve škole splní podmínky ministerstva. „Lavice se musí rozstrkat, aby děti byly od sebe daleko, na umyvadlo se musí přidělat dezinfekce,“ uvedl Černý. Učitelé pak budou ráno žáky u vchodu vyzvedávat a po jednom je vodit do šaten.

K plošnému uzavření škol už by podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) dojít nemělo. Pokud by se epidemie na podzim vrátila, mohlo by se podle něj stát, že se dostanou do karantény jen některé školy nebo třídy. Zároveň uvedl, že by si přál, aby se do škol v červnu dobrovolně mohli vrátit také žáci druhého stupně.