V Česku přibylo v pátek 31 případů nákazy, v Praze je stále více vyléčených

Události: v Chebu dezinfikovali nemocnici (zdroj: ČT24)

Případů nákazy novým typem koronaviru od rána v České republice přibylo 31 na 8065, ve volných dnech se ale obvykle méně testuje. Jak uvedl už ve čtvrtek ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), Česko zvládlo první vlnu pandemie a musí se připravit na další. Stát proto mění strategii z plošného zvládání na cílené, klíčovým nástrojem bude chytrá karanténa. V Praze dál rychle přibývá vyléčených z covidu-19, jejich počet za 24 hodin vzrostl o 47 na 830.

On-line přenos

Šíření koronaviru - květen

  • 23:26

    Guvernér Louisiany John Bel Edwards prodloužil koronavirová opatření o další čtyři týdny. Ta původně přitom měla skončit tento pátek.

  • 23:23

    Dalším dvěma organizátorům Trumpova předvolebního mítinku v Tulse vyšel pozitivní test na koronavirus. Celkově jich je už osm. Informoval o tom britský deník The Guardian.

  • 19:02

    Ve Francii zaznamenali v minulých 24 hodinách 31 úmrtí s covidem-19. Denní počet zemřelých se tak už jedenáctý den za sebou drží pod stovkou.

  • Vláda plánuje od pondělí 11. května umožnit provozovatelům gastronomických zařízení otevřít venkovní zahrádky. Dodržována přitom musí být daná pravidla – například stoly musí být od sebe vzdálené 1,5 metru, hosté ale budou moci u stolů odložit roušky.
  • Pokud bude epidemiologická situace nadále příznivá, plánuje vláda obnovit provoz vnitřních prostor gastronomických zařízení 25. května.
  • Návštěvy v domovech pro seniory, nemocnicích či v léčebnách dlouhodobě nemocných (LDN) by se měly obnovit od 25. května, oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).
  • V polovině června by mohl skončit zákaz vycházení bez roušek. O podrobnostech bude vláda jednat. V prostředcích hromadné dopravy a dalších uzavřených prostorách by měla být povinnost zakrývat si ústa a nos zachována. O tom, jak to bude s nošením roušek například v obchodech, se bude ještě diskutovat.
  • Zákon o mimořádných opatřeních, který rozšiřuje a zpřesňuje pravomoci ministerstva zdravotnictví při koronavirové krizi, schválila ve čtvrtek vláda. Legislativa by ministru zdravotnictví umožnila podle informací ČT i po skončení nouzového stavu uzavírat obchody, továrny a služby nebo omezovat dopravu.

S nemocí covid-19, kterou koronavirus způsobuje, zemřelo v Česku celkem 271 lidí, 4408 se vyléčilo. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví k pátečním 17:30.  

Případů nákazy novým typem koronaviru od rána v České republice přibylo 31, celkem tak od začátku března bylo v tuzemsku zjištěno 8065 nakažených, ve volných dnech se ale obvykle méně testuje.

Nejhorší situace je v Praze

Podle počtu případů nemoci je nejhorší situace v Praze, kde jich bylo odhaleno už více než 1800. V hlavním městě ale také rychle přibývá vyléčených z covidu-19, jejich počet za 24 hodin vzrostl o 47 na celkových 830. 

Následuje Moravskoslezský kraj s 1139 nemocnými. Naproti tomu na Vysočině se dosud nakazilo 177 a v Jihočeském kraji 179 lidí.

Jižní Čechy tak jsou na tom nejlépe podle počtu infikovaných na sto tisíc obyvatel, který je nižší než 28. Nejvíce zasažený je Karlovarský kraj s více než 142 lidmi s prokázaným covidem-19 na sto tisíc obyvatel.

V hlavním městě je také nejvíc úmrtí s touto nemocí, lékaři jich zde zaznamenali 90. S odstupem druhý je Moravskoslezský kraj se 40 zemřelými. Jediné úmrtí, což je mezi regiony nejméně, má nadále Zlínský kraj.

První tři případy nemoci covid-19 byly v Česku zjištěny 1. března, první úmrtí je z 22. března. Podle ve středu zveřejněných předběžných výsledků studie kolektivní imunity je v české populaci velmi nízký počet lidí, kteří se nakazili covidem-19, pohybuje se kolem jednotek promile. Při studii se testovalo v Praze, Brně, Litoměřicích a na Olomoucku. 

Epidemie koronaviru vyvolává obavy o práci i příjmy

Epidemie koronaviru stupňuje obavy Čechů. Pětina se bojí propadu příjmů a každý desátý pak ztráty zaměstnání či nedostatku financí určených na výplaty, ukázal dubnový průzkum komunikační agentury AMI Communications mezi 550 respondenty. Celkově má tak obavy spojené s koronavirovou krizí aktuálně šedesát procent zaměstnanců v Česku.

Kvůli koronaviru přešla už čtvrtina dotázaných na částečný nebo úplný home office a každý šestý zaměstnanec nemůže pracovat vůbec. Některým se změnila pracovní náplň, jiným podmínky, další potkalo větší či menší omezení práce a příjmů. Pětina respondentů s nynějším nastavením není spokojená. 

Necelá polovina respondentů potvrdila, že současná situace ovlivnila vzájemné vztahy mezi kolegy. Každý osmý zaměstnanec vnímá v rámci kolektivu spíše zhoršení, a to například z důvodu ochladnutí vztahů nebo závidění pracovních podmínek mezi kolegy. U třetiny zaměstnanců se změnil vztah i přímo k zaměstnavateli, pozitivně i negativně. Postoj k vedení se zhoršil tam, kde se výrazně zvýšila pracovní omezení. 

Průzkum také odhalil, že třetina zaměstnanců se nejčastěji bojí nejistoty, jak se bude krize dál vyvíjet a jaká opatření budou jak dlouho platit.

Závody Škody Auto přidají v pondělí ve výrobě třetí směnu

Zaměstnanci Škody Auto od pondělí začnou pracovat i ve třetí směně, a to v závodech v Mladé Boleslavi a Kvasinách. Ve Vrchlabí zatím zůstává dvousměnný provoz, potvrdil vedoucí komunikace podniku Tomáš Kotera.

Automobilka obnovila výrobu ve všech třech českých závodech zhruba po šesti týdnech 27. dubna, ale jen na dvě směny. Důvodem odstávky byla epidemie koronaviru. Obnovení výroby doprovází více než 80 hygienických opatření.

V chebské nemocnici skončila dezinfekce, začne úklid

V chebské nemocnici, která se stala lokálním ohniskem onemocnění covid-19 a nakazila se v ní asi čtyřicítka zaměstnanců i někteří pacienti, skončila celková dezinfekce. Z testování, které absolvovali všichni zaměstnanci, zatím vyšel jeden výsledek pozitivní na covid-19. Další výsledky by měly být k dispozici během pátečního dne, řekl mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký. 

Desítky hasičů a tři vojenské týmy ještě ve čtvrtek pomáhaly s testováním personálu a dezinfekcí budov chebské nemocnice. V pátek už tu ale žádný zvuk dezinfekčních generátorů slyšet nebyl, vše je totiž hotové. Vydezinfikovat všechny tři pavilony trvalo dvanáct hodin.

Stihnout celou akci v tak rychlém čase bylo možné jen díky speciálním přístrojům moravskoslezských hasičů. Už během víkendu by se sem měli opět vrátit pacienti. Sedm ze zaměstnanců, u kterých testy nákazu potvrdily, zůstane v domácí karanténě.

„Dezinfekce skončila a nyní nastoupí úklidová firma. Pokud vše půjde bez problémů, mohla by se nemocnice vracet postupně do provozu od soboty,“ potvrzuje Podracký. 

Nákaza koronavirem se v chebské nemocnici objevila na konci března a další případy postupně přibývaly. Tento týden nastal zvýšený nárůst, když testy potvrdily nákazu u dalších devíti zaměstnanců a třech pacientů. Karlovarský kraj, který je zřizovatelem nemocnice, proto požádal o pomoc krizový štáb.

V Karlovarském kraji je podle ranních údajů ministerstva zdravotnictví celkově 420 potvrzených případů nákazy koronavirem. Na počet obyvatel je Karlovarský kraj nejzasaženějším v Česku. Nejvíce nakažených je přitom právě na Chebsku.