Státní zástupce podal obžalobu na expremiéra Nečase kvůli křivé výpovědi

Události: Obžalovaný Nečas (zdroj: ČT24)

Státní zástupce podal obžalobu na bývalého předsedu vlády Petra Nečase (ODS), uvedl server Aktuálně.cz. Někdejší premiér se bude u soudu zpovídat kvůli dvěma výpovědím, které učinil v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Podle vyšetřovatelů křivě svědčil ve prospěch své současné manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové).

„Trestní věc obviněného RNDr. Petra Nečase napadla ke zdejšímu soudu dnešního dne,“ sdělila serveru místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Dana Šindelářová. Uvedla, že je obžalovaný za „dva přečiny křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku“. Za křivou výpověď lze uložit až tříleté vězení.

Nečasův obhájce na dotaz ČTK uvedl, že ve věci není zbaven mlčenlivosti. Bývalý premiér svá stíhání dlouhodobě nekomentuje.

Kauza zpravodajců přispěla v červnu 2013 k pádu Nečasovy vlády. Někdejší ředitelka Nečasova kabinetu Nagyová, se kterou tehdejší premiér udržoval vztah, podle pravomocného rozsudku nezákonně zaúkolovala o rok dříve vojenské zpravodajce, aby sledovali premiérovu tehdejší manželku Radku.

Justice ji za to potrestala tříletou podmínkou a maximálním, tedy desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy. O Nečasově křivé výpovědi mluvila už při vyhlašování prvoinstančního rozsudku soudkyně Pavla Hájková, když ženu uznala vinnou. Řekla, že bývalý premiér jako svědek nemluvil pravdu, čímž se snažil prospět své manželce.

I Ústavní soud, který zamítl stížnost na to, že kauza byla odejmuta původní soudkyni Heleně Králové, upozornil na odlišnosti Nečasových výpovědí před začátkem a v průběhu jednání. „Vyjádření z doby před zahájením trestního řízení a potom v rámci tedy řízení před soudem se opravdu diametrálně odlišují,“ řekla v dubnu 2017 ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková.

Nečase policie obvinila z křivého svědectví loni v listopadu. Soudnímu senátu totiž tvrdil, že se na zpravodajce obrátil sám, protože se obával o bezpečí své rodiny. V odůvodnění verdiktu však zaznělo, že nemluvil pravdu a že jeho verze je v rozporu s nashromážděnými důkazy.

Impulzem v kauze Vojenského zpravodajství bylo prošetřování podezření o činnosti skupiny složené z Romana Janouška, Tomáše Hrdličky, Iva Rittiga či Jiřího Tomana a prověřování jednání tehdejšího náměstka pražského vrchního státního zastupitelství Libora Grygárka. Spolu s Nečasovou byli obžalováni bývalí šéfové rozvědky Ondrej Páleník a Milan Kovanda a bývalý zpravodajec Vojenského zpravodajství Jan Pohůnek, kteří dostali podmínky v délce 2,5 roku, dvou let a 20 měsíců a zákazy činnosti ve zpravodajských službách na osm, sedm a šest let.

Všichni čtyři aktéři odsouzení k podmíněným trestům podali dovolání. Rozsudky tak přezkoumá Nejvyšší soud.

Bývalý premiér se zpovídá i z údajného nabízení trafik poslancům

V druhé z Nečasových obžalob státní zástupci tvrdí, že Nečas s manželkou a s někdejším náměstkem ministra zemědělství Romanem Bočkem přislíbili v roce 2012 občanskodemokratickým poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu, a nechají tak projít vládní daňový balíček.

Nečas už dříve uvedl, že nikomu nic nenabízel, pouze se v době stranického volebního kongresu snažil vyřešit rozkol v ODS. Obžaloba je podle něj vykonstruovaná a nepravdivá. Příslib trafik u soudu v minulosti popřela také trojice poslanců. Soud v této věci dosud pokračuje, Nečasovi hrozí až šestileté vězení.

Nečas je zatím jediným předsedou české vlády, jehož kauzy se dostaly až k soudu. Současný premiér Andrej Babiš (ANO) je od října 2017 s přestávkami stíhaný v kauze padesátimilionové dotace pro farmu Čapí hnízdo.